poniedziałek, 30 grudnia 2013

Serowe Świderki z Ziołami


Jeszcze nie wiesz co zrobić na sylwestrową przegryzkę?! Żaden problem!!! Bardzo polecam szybkie, i smaczne Świderki Serowe z Ziołami na słono, podobno gruzińskie. Idealne w sumie do wszystkiego. Nawet bez towarzystwa są przepyszne, bo w każdym kęsie czuć ser i zioła. Jeszcze muszę tylko opracować do nich dip pomidorowy. Ja właśnie z nimi wybieram się na sylwestra :)
 
Około 30 sztuk
Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suchych instant
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki drobno startego sera żółtego
  • zioła: bazylia, pietruszka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany...


1) Mleko podgrzej, dodaj miód i drożdże-wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min
2) Drożdże dodaj do reszty składników (mąka, sól, masło, ser, zioła) i zagnieć na elastyczne ciasto (do momentu, gdy nie będzie kleić się do rąk)
3) Odstaw je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, w tym czasie zagniatając ciasto dwa razy.
4) Ciasto podziel na mniejsze części i wałkuj, wykrawaj prostokąty (dł 10 cm i szer 2 cm).
5) Następnie je zwiń w świderka i posmaruj białkiem, można także delikatnie posypać solą.
6) Gotowe piecz 15 min w 200 stopniach.

* Na zdjęciach ilość ciasta mniejsza o połowę, bo chcąc tylko szybko sprawdzić przepis zmniejszyłam ilość składników o 1/2.







 
 







Świetnego czasu sylwestrowego i dobrego kolejnego roku!
Kinga

5 komentarzy:

  1. moje ciasto już rośnie w robocie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, super ja właśnie zakładam fartuszek i również zabieram się do roboty! :D

      Usuń
  2. W Twoich wpisach uwielbiam to, że wszystkie etapy robienia smakołyków są udokumentowane na zdjęciach! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie muszą smakować, na sam widok ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń