piątek, 24 stycznia 2014

Gorąca Gęsta Czekolada



Witajcie,

Ponad połowa zaliczeń i egzaminów już za mną, także jest dobrze! Wreszcie znalazłam trochę czasu na wpis, bo jakże zima bez gorącej czekolady?! Robiłam kilka podejść by stworzyć najlepszy przepis na pyszną, ale i gęstą (taką najbardziej lubię) gorącą czekoladę. Wychodziły mi przeróżne "twory", aż w końcu jest, ten jeden jedyny przepis, śmiem twierdzić najlepszy, koniecznie musicie spróbować!!! Skutecznie ociepli zimę i doda sił do dalszej nauki, czy pracy.

Na 2 wielkie szklanki, albo 4 małe:
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g kaka
  • 100 g dobrej mlecznej czekolady

1) Zagotuj mleko i połowę śmietanki, dodaj kaszę mannę i cukier.
2) Następnie dodawaj powoli kakao cały czas mieszając.
3) Potem wrzuć kawałki czekolady i gotuj jeszcze parę minut po całkowitym rozpuszczeniu.
4) Pozostałą śmietanę ubij (pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru)
5) Czekoladę rozlej do szklanek, na nią nałóż łyżką bitą śmietanę i gotowe !










 
Pozdrawiam, kiniaaa!

5 komentarzy:

  1. Taka czekolada idealna na aktualne mrozy! Wygląda rzeczywiście na najlepszą, szczególnie na ostatnim zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna na rozgrzewkę po dłuuugim spacerze :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja córka już nie może doczekać się kiedy jej zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie ekstra.Próbowałem.
    Pozdrawiam
    Jasiek

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja ! Prosta i ma świetny smak bez goryczki

    OdpowiedzUsuń