piątek, 26 lipca 2013

Ciasto Kasza Manna na Herbatnikach- Leniwa Panna


A to właśnie ciasto nazywane Leniwa Panna, bo na prawdę niewiele z nim zachodu, a smakuję przepysznie!
Chyba najczęściej u mnie w domu robione, bo nie tylko jest pyszne, ale i wymaga niewiele składników, które zawsze ma się pod ręką. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.

Pamiętacie ten deser: Deser z Kaszą Manną i Herbatnikami i Syropem Truskawkowym
Jeśli kasza manna wyjdzie wam za gęsta, to już macie plan B- zróbcie to ciasto, jeśli za rzadka, lejąca, to znaczy, że idealna na deser. Czyli pokrótce jakkolwiek wam wyjdzie kasza i tak będzie pysznie !!!

Składniki:

  • 1 l mleka 
  • 1/2 szklanki cukru + opakowanie cukru wanilinowego
  • kostka masła
  • 12 łyżek kaszy manny 
  • herbatniki  
1) Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i dodaj masło, wszystko zagotuj.
2) Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając dodawaj po łyżce kaszy manny.
3) Masę odstaw do ostygnięcia (na początku mieszaj), a następnie włóż do lodówki na 2 h. 
4) Małą keksówkę pokryj dużą ilością srebrnej folii, tak by potem móc przykryć nią gotowe ciasto.
5) Do pokrytej formy folią (od wewnątrz) włóż pierwszą warstwę herbatników, następnie parę łyżek dobrze zgęstniałej kaszy manny, potem znów herbatniki i kasza, ostatnia warstwa to herbatniki, które polej zygzakami rozpuszczoną gorzką czekoladą.
6) Gotowe ciasto zakryj szczelnie folią i włóż do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.


A to mini wersja ciasta, po prostu potrzebowałam gdzieś przenieść kawałek w ładnej formie :-)


 






Koniecznie spróbujcie,
Pozdrawiam, kinia!

6 komentarzy:

  1. nie znałam wcześniej tego ciasta pod nazwą "Leniwa Panna" :) leniwa, ale jaka efektowna i pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie,herbatniki trzeba namoczyć nie będą za twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Po paru godzinach, a jeszcze lepiej nocy w lodówce, dokładnie zakryte folią: herbatniki zmiękną dzięki masie z kaszy manny, a ta jeszcze lepiej zgęstnieje.

      Pozdrawiam, Kinga

      Usuń
  3. Miałam obawy, czy litr mleka to aby nie za dużo, ale ostatecznie zaufałam autorce przepisu i to naprawdę dobra ilość!

    PS
    super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na niezwykłe ciasto!

    OdpowiedzUsuń