poniedziałek, 25 lutego 2013

Ciasto Krówkowe

'' 

Ciasto Krówkowe/Kajmakowe, kto jak woli, ale muszę przyznać i tak, i tak jest przepyszne! Jest bardzo proste i bardzo smaczne zarazem. A przepis na to ciasto dostałam od mamy, kolegi, który przyniósł je na czyjeś urodziny klasowe. Chodziłam za nim około miesiąca, ale było warto! Sami spróbujcie :) Oprócz pysznego ciasta krówkowego - przepis na świetny biszkopt !!!


Składniki:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki tortowej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 śnieżka (bita śmietana)
  • mała puszka (500g) masy kajmakowej-orzechowej
Wykonanie:
0) Zrób bitą śmietanę z odrobiną rozpuszczonej we wrzątku i wystudzonej żelatyny,
do gotowej dodaj 2 łyżki masy kajmakowej (mix) i wsadź do lodówki.
1) Ubij białka z odrobiną soli.
2) Dodawaj po trochu cukier i miksuj.
3) Dodawaj po jednym żółtku i miksuj na niższych obrotach.
4) Mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiewaj partiami do miski- mieszaj delikatnie łyżką.
Dwa/Trzy razy dodaj łyżeczkę wody, by mąka łatwiej się wmieszała w masę.
5) Piecz biszkopt w 180 stopniach 35 min.
6) Na wystudzony biszkopt nałóż warstwę kajmaku, nie za dużo by ciasto nie było za słodkie.
A na to- bitą śmietanę z 2 łyżkami kajmaku. Ciasto Wsadź i przechowuj w lodówce.

Jajka na biszkopt muszą mieć temp. pokojową !!!

 


 
PS Ja bardzo nie lubię krówek, ale masa kajmakowa jest pyszna, a ciasto krówkowe, jeszcze lepsze!

Pozdrawiam!
~kinia

3 komentarze:

  1. Fantastyczny biszkopt!!:) Muszę koniecznie wypróbować, bo o dobry przepis na biszkopt nie jest łatwo :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho! Nic dziwnego, że tak walczyłaś o ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń