''
Ciasto Krówkowe/Kajmakowe, kto jak woli, ale muszę przyznać i tak, i tak jest przepyszne! Jest bardzo proste i bardzo smaczne zarazem. A przepis na to ciasto dostałam od mamy, kolegi, który przyniósł je na czyjeś urodziny klasowe. Chodziłam za nim około miesiąca, ale było warto! Sami spróbujcie :) Oprócz pysznego ciasta krówkowego - przepis na świetny biszkopt !!!
Składniki:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki tortowej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 śnieżka (bita śmietana)
- mała puszka (500g) masy kajmakowej-orzechowej
Wykonanie:
0) Zrób bitą śmietanę z odrobiną rozpuszczonej we wrzątku i wystudzonej żelatyny, do gotowej dodaj 2 łyżki masy kajmakowej (mix) i wsadź do lodówki.
1) Ubij białka z odrobiną soli.
2) Dodawaj po trochu cukier i miksuj.
3) Dodawaj po jednym żółtku i miksuj na niższych obrotach.
4) Mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiewaj partiami do miski- mieszaj delikatnie łyżką.
Dwa/Trzy razy dodaj łyżeczkę wody, by mąka łatwiej się wmieszała w masę.
5) Piecz biszkopt w 180 stopniach 35 min.
6) Na wystudzony biszkopt nałóż warstwę kajmaku, nie za dużo by ciasto nie było za słodkie.
A na to- bitą śmietanę z 2 łyżkami kajmaku. Ciasto Wsadź i przechowuj w lodówce.
Jajka na biszkopt muszą mieć temp. pokojową !!!
PS Ja bardzo nie lubię krówek, ale masa kajmakowa jest pyszna, a ciasto krówkowe, jeszcze lepsze!
Pozdrawiam!
~kinia
Fantastyczny biszkopt!!:) Muszę koniecznie wypróbować, bo o dobry przepis na biszkopt nie jest łatwo :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Wspaniałe ciacho! Nic dziwnego, że tak walczyłaś o ten przepis:))
OdpowiedzUsuń...przepysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe ciasto na deser!
OdpowiedzUsuń