Witajcie!
Rozpoczynam wielką reaktywację! Wiem, że bardzo dawno nie pisałam, na co składało się dużo powodów. Ale teraz kiedy mam nowy aparat i troszkę czasu, będę witać tu częściej : )
Wielki powrót zacznę od muffinek kokosowych z Raffaello. Sama za kokosem specjalnie nie przepadam, ale do upieczenia ich skłoniły mnie urodziny mojej koleżanki, która je uwielbia. Kiedy jedną z nich spróbowałam zadziwiłam się, gdyż posmakowały nawet mnie. Polecam!
Moją inspiracją był: Ilovebake
Muffinów wychodzi: 10 sztuk !
Składniki:
- 1 szklanka maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 krople zapachu migdałowego
- 2/3 szklanki śmietanki 36%
- 1/2 szklanka roztopionego masła
- 2 jajka
- 10 kulek Raffaello
Polewa:
- 1 i 1/2 białe czekolady
- garść wiórków kokosowych
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
2. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki.
3. Dodawaj po trochu mąki do masy maślanej.
4. Gotowe ciasto przełóż do foremek (1 łyżka ciasta- kulka Raffaello- reszta ciasta)
5. Włóż formę do nagrzanego 180 C piekarnika i piecz ok 25 min.
6. Upieczone i ostudzone muffiny zamaczaj w rozpuszczonej- dość gęstej czekoladzie i posyp wiórkami.
Podczas rozpuszczania czekolady nie dodawaj zbyt dużo mleka,
by uzyskać gęstą konsystencję, która po zamoczeniu babeczki jest sztywna i szybko zastyga.
by uzyskać gęstą konsystencję, która po zamoczeniu babeczki jest sztywna i szybko zastyga.
Polecam !!
Kinga.
wyglądają apetycznie!! :)
OdpowiedzUsuńChyba po raz pierwszy w życiu podejmę się upieczenia muffinek :D
OdpowiedzUsuńWitam, czy masło mogę zastąpić olejem rzepakowym?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witam, oczywiście, że można tylko wtedy nie pół, a 1/3 szklanki.
UsuńPozdrawiam, Kinga
Rozmarzyłam się, tyle słodkości na zdjęciach!
OdpowiedzUsuń