Witajcie! Dziś zapraszam na podwójną karpatkę ! Pierwszy raz postanowiłam zrobić karpatkę dwupiętrową i chyba naprawdę wygląda bardzo reprezentacyjnie... Ciasto karpatkowe- tradycyjne, natomiast krem robiony samodzielnie, nie z torebek, ni budyniu- bo taki o wiele lepiej smakuje !!!
Składniki:
CIASTO (3 blaty):
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- kostka masła
- 8 jajek
- szczypta soli
- 1 litr mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 - 1 i 1/2 szklanki cukru (1 szklanka- krem w sam raz, nie za słodki, aczkolwiek wiem, że niektórzy lubią trochę słodsze także wtedy 1 i 1/2 i także będzie pyszny)
- 2 kostki masła
- 2 cukry waniliowe
- 2 żółtka jajka
Ciasto:
1) Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
2) Do wrzącej wody wsyp mąkę i nie zdejmując z ognia- dokładnie wymieszaj, aż ciasto zrobi się gęste.
3) Ciasto przełóż do miski i cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
4) Gdy ciasto wystygnie podziel je na trzy części i każdą kolejno piecz w 220 st przez 20-25 min.
Krem:
1) Od litra mleka odlej szklankę i rozbełtaj w niej żółtka. Następnie dodaj do dwie mąki i dokładnie wymieszaj, tak by nie pozostały żadne grudki.
2) Resztę mleka zagotuj na wolnym ogniu z cukrem.
3) Do gotującego się mleka dodaj rozczyn z mąki, cały czas mieszając.(konsystencja budyniu)
4) Zaczekaj, aż budyń wystygnie
5) Do miski włóż dwa lekko miękkie masła (mix), następnie dodawaj po 2 łyżki budyniu (mix)
W ten sposób powstanie budynio-krem idealny i przepyszny do karpatki, włóż go na 1h do lodówki, a następnie złóż blaty i krem w jedną całość. Karpatkę włóż do lodówki, przynajmniej na kilka godzin.
Uwaga!!
Jeśli chcesz zrobić klasyczną karpatkę (na dwa blaty) wystarczy, że zmniejszysz miary wszystkich składników o połowę!
Ciasto karpatkowe jest specyficzne, należy rozsmarować na blasze tylko cienką warstwę.
Wierzch ciasta można ozdobić kleksami z rozpuszczonej czekolady.
PRZEKRÓJ : )
Polecam !!!
Pozdrawiam, Kinga.
nie-sa-mo-wi-ta! wygląda cudnie,uwielbiam karpatkę.ale zawse posypuje moje "karpaty'cukrem pudrem:)
OdpowiedzUsuńAle to ślicznie podałaś!!
OdpowiedzUsuńwszamałabym :)
OdpowiedzUsuńI am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted
OdpowiedzUsuńat this web site is actually fastidious.
Here is my homepage : Arisa Kanno Asian Babe And Friends
Pychotka kochana dzisiaj robię to ciasto dla męża.
OdpowiedzUsuń