Witajcie, dziś przepis na drożdżową struclę z czarną porzeczką. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, ciasto wyglądało dość poważnie i wymagająco, jednak do zrobienia go przyczyniła się duża liczba gości, nie miałam więc wyboru. A, że strucle robiłam pierwszy raz, tym bardziej się jej obawiałam. Jednak, gdy wyjęłam ją już z piekarnika, aż zaniemówiłam, tak pięknie wyrosło! Polecam wypróbować, bo przepis, okazał się wcale nie taki straszny, wręcz przeciwnie skłaniający do długiego leżakowania... :)
- 350g mąki
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 45g cukru
- 4g cukru waniliowego
- 50g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 150g dżemu porzeczkowego
- Suche drożdże wymieszaj z mąką.
- Jajka roztrzep z mlekiem i cukrami. Dodaj to do mąki, a do tego masło i sól.
- Zagnieć miękkie ciasto, podsypując nie za dużą ilością mąki (ciasto może się trochę kleić)
- Odstaw je w ciepłe miejsce na ok 2h.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i długość dużej keksówki (ok 35cm)
- Na całe ciasto, prócz boków wyłóż płasko dżem.
- Zagnij krótsze boki prostokąta, a następnie zroluj ciasto, chwytając za dłuższe boki.
- Gotowe włóż do keksówki i pod przykryciem odstaw na ok 20 min.
- Przetnij cisto wzdłuż, prawie dotykając nożem spodu i znów pozostaw na 20-30 min.
- Wyrośnięte ciasto powinno ładnie wypełnić blaszkę, posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką (zagnieć 25g masła + 5 łyżek mąki + 2 łyżki cukru + 4g cukru waniliowego)
- Ciasto piecz ok 45 min w 180 stopniach.
Mnie jak widzicie wałek wyszedł troszkę za długi, dlatego taki pozginany,
ale po upieczeniu i tak nic nie będzie widać, więc spokojnie!
ale po upieczeniu i tak nic nie będzie widać, więc spokojnie!
Pięknie wyrosła Ci strucla, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale cudo!!!! Musiało być baaardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń