Dobrego przepisu na pierogi szukałam bardzo długo, cała tajemnica tkwi w cienkim cieście i dobrym przyprawieniu farszu. Ciasto wyszło mi idealne, farsz też całkiem niezły, aczkolwiek nad doprawianiem muszę jeszcze popracować. Zrobić pierogi, to było dla mnie nie lada wyzwanie i nie chodzi tu o ciasto,
a o farsz, a dokładnie o cebulę. Bez uprzedniego przygotowania, wystarczyło że przekroiłam ją na pół, a oczy natychmiast zalały się łzami. Choć w przepisie są dwie cebule zdołałam pokroić tylko jedną i to z okularkami do pływania na oczach. Potem okazało się, że wystarczyło zatkać nos, no cóż spróbuję następnym razem :)
Przepis na 4 porcje (ok 60-70 sztuk)
CIASTO:
a o farsz, a dokładnie o cebulę. Bez uprzedniego przygotowania, wystarczyło że przekroiłam ją na pół, a oczy natychmiast zalały się łzami. Choć w przepisie są dwie cebule zdołałam pokroić tylko jedną i to z okularkami do pływania na oczach. Potem okazało się, że wystarczyło zatkać nos, no cóż spróbuję następnym razem :)
Przepis na 4 porcje (ok 60-70 sztuk)
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 1/2 łyżki stopionego masła
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 250g twarogu
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
- Najpierw wyrób gładkie ciasto, nie podsypując go zbyt wiele mąką, gotowe owiń folią i zawiń w ściereczkę, tak pozostaw na 30-50 min.
- Teraz czas na farsz: na patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na małym ogniu drobno posiekaną cebulkę. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do niej cebulkę, przyprawy i gotowe.
- Ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła, nałóż łyżeczkę farszu i zagnieć pieroga.
- Gotowe pierożki gotuj na średnim ogniu w osolonej wrzącej już wodzie przez 5 minut, dodatkowo możesz je jeszcze podsmażyć z dwóch stron na masełku z cebulką i gotowe.
Po doprawieniu farszu "na oko" dobrze go wymieszaj, możesz nawet dłońmi,
następnie spróbuj i dopraw jeszcze wg uznania.
następnie spróbuj i dopraw jeszcze wg uznania.
Pozdrawiam, kinia
Przepiękne! Uwielbiam pierogi , sama jeszcze nie robiłam, ale chyba spróboję. Zachęcił mnie Twój przepis!
OdpowiedzUsuńcudne, uwielbiam pierogi:) tylko za rzadko je robię, hmm chyba z lenistwa
OdpowiedzUsuńJoanna
Jakie idealne:)
OdpowiedzUsuńPierogi piękne, tylko mają mało farszu.
UsuńOj to prawda, dopiero po zrobieniu, pouczono mnie, że farszu to trzeba jak najwięcej upychać, także kolejne będą już idealne :)
UsuńPozdrawiam, Kinga