środa, 5 sierpnia 2015

Risotto z kurczakiem


A oto moje pierwsze risotto. Wzorowałam się na przepisie Ewy Wachowicz. Wyszło wyśmienicie, polecam!


Składniki:
  • 100g masła
  • pół cebuli
  • 300g ryżu (najlepiej krótkoziarnistego) 
  • 1/2 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy lub curry 
  • 200 ml białego wina
  • sól, pieprz, ostra papryczka i natka pietruszki

1) Masło stop na patelni (na najmniejszym ogniu- dużego palnika) i dodaj drobno posiekaną cebulę. Następnie wsyp ryż i cały czas mieszając podsmażaj do czasu, gdy stanie się przezroczysty, wtedy dodaj bulion. Od tego czasu nie używaj do mieszania łyżki, tylko co jakiś czas po prostu potrząśnij patelnią.
2) Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekane na nieduże kawałki mięso.
3) Do mięsa dodaj kurkumę lub curry oraz papryczkę, sól i pieprz. Gdy się podsmaży, mięso przełóż na patelnię z ryżem.
4) Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i chwilę podgrzej, tak by "wymyło" pozostałe przyprawy, a następnie przelej je do risotta. 
5) Wszystko delikatnie przemieszaj i pozostaw na wolnym ogniu do zmięknięcia ryżu i zagęszczenia. 
6) Risotto wyłóż na talerz i obsyp natką pietruszki. 







Pozdrawiam, kinia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz