niedziela, 29 kwietnia 2012

Kopiec Kreta



W to niedzielne popoludnie zapraszam na Kopiec Kreta.
Wychodzi naprawde piekny i pyszny, bo nie za slodki, wrecz idealny.
Takze bardzo polecam wyprobowac !!!


       CIASTO:
  • 170 g miękkiego masła 
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g gorzkiego kaka
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki soli
  • 3 jajka
  • 125ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyzeczka ekstraktu z wanilii
  •  2 banany  
  • troszke soku z cytryny
                                                                   
       KREM:

  • 375ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  •  śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20g gorzkiej czekolady


             1. Do miski przesiej make, proszek, sol i kakao i wymieszaj.
             2. Cukier utrzyj z maslem, nastepnie dalej miksujac dodaj jajka.
             3. Wciaz miksujac dodaj polowe mieszanki macznej, a nastepnie smietane i ekstrat.
             4. Wsyp reszte mieszanki i miksuj, az do uzyskania gladkiej masy.
             5. Gotowa mase wlej do tortownicy i wstaw na 180 stopni na ok 40 min.
             6. Po upieczeniu ciasto pozostaw na ok. 30 min w piekarniku.
             7. A nastepnie sciagnij obrecz i pozostaw do calkowitego wystudzenia.
             8. W ciescie wytnij lyzko na 1,5 cm od brzegu srodek i pozostaw go w miseczce.
             9. W wydrazoneym dole uluz polowki bananow,  z dwoch stron skropionych cytryna.
             10. Nastepnie ubij smietane z cukrem oraz fixami.
             11. Do gotowej masy dodaj 10 g startej czekolady i delikatnie wymieszaj lyzka.
             12. Gotowa mase smietankowa przeloz na banany i uksztaltuj gorke.
             13. Wszystko przysyp pokruszona pozostaloscia wydrazonego spodu.
             14. Ciasto przechowuj w lodowce i smacznego :)


Najlepiej przesiewac wszystko razem, wtedy ciasto bedzie puszystsze.


A oto spod mojego kopca :)


Delikatnie drazymy lyzka wglebienie w ciescie. 


Ciasto przekladamy do miseczki i drobno je kruszymy palcami. 


By banany nie zbrazowialy nalezy je polac cytryna.
Aby nie bylo jej nadmiernie czuc w ciescie,
uzylam pedzelka do rownomiernego rozprowadzenia soku.

Dokladnie zapelniam wglebienie polowkami bananow.


Delikatnie obsypuj okruszkami krem, tak by powstal kopiec :)
A na juz gotowy kopiec mozna zetrzec pozostala czekolade.


****

Jeszcze tylko brakuje krecika : D


Kazdy kawalek ciasta przyozdobialam truskawkami. 


PS Przepis zaczerpnełam z: http://domiwkuchni.blox.pl/2012/04/Kopiec-kreta-domowy.html


Pozdrawiam,
kinia !

10 komentarzy:

  1. super! zdecydowanie dodaję do listy smakołyków do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też koniecznie muszę zrobić! Ah ,uwielbiam takie desery!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł Ci rzeczywiście ładny :) wspomnij proszę tylko, skąd wzięłaś przepis, będzie mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wyszedł!
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zdawałam sobie sprawy, ze mam cos takiego.
      Już usunełam, dzieki ! :)

      Usuń
  5. Uwielbiam kopiec kreta :) piękny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kopiec kreta śliczny, jak prawdziwy. Tylko, czy ciasto nie ma zakalca!

    OdpowiedzUsuń