piątek, 25 października 2013

Pieczona Kasza Jęczmienna z Pysznościami



Ten przepis zalazłam bardzo przypadkowo.. Otóż w telewizji podczas pięciominutowego programu "Przepis Dnia". Jako że mnie bardzo zaciekawił, postanowiłam spróbować i tak danie to już dwa razy zawitało na moim stole. Przepyszne, szybkie i tanie połączenie kaszy jęczmiennej, pieczarek, pomidorów, sera żółtego i ziół. Danie doskonałe zarówno dla wegetarian, jak i dla tych mięsolubnych, bo można je podać na dwa sposoby, albo z sosem pomidorowym, albo z gulaszem (sos pomidorowy + kawałki piersi z kurczaka).

Danie dla 4 osób:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki posiekanego czosnku 
  • 2 garści pieczarek 
  • 3 łyżki kaszy manny
  • garść startego sera żółtego
  • zioła: sól, pieprz, pietruszka, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie
Sos:
  • puszka krojonych pomidorów
  • 5 łyżek ketchupu
  • zioła: sól ziołowa, pieprz, bazylia, pietruszka...
  • optymalnie 2 piersi z kurczaka

1) Kaszę ugotuj, pieczarki posiekaj w plasterki i posmaż na maśle z solą ziołową i pieprzem.
2) Kaszę przesyp do dużej miski, dodaj pieczarki, posiekany czosnek i pomidory, ser żółty, kaszę mannę (dla lepszej konsystencji) i dużo ziół.
3) Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 min w 180 stopniach.

Sos: blenderem podrób pomidory i przelej do garnka, dodaj pięć łyżek ketchupu i dużo ziół. Gotuj.
lub
* pierś z kurczaka lekko rozbij i pokrój na małe kawałki podsmaż je na tłuszczu i w ziołach, potem dodaj sos i wszystko razem podgotuj.







Upieczoną kaszę nałożyłam do foremek i przełożyłam na talerz. 





Na gulasz polecam jeszcze ułożyć trochę startego sera i dwa listki bazylii,
ja jednak byłam zbyt głodna, by robić kolejne zdjęcia...:)







Pozdrawiam, kinia!

1 komentarz: