piątek, 18 października 2013

Pancakes


Pancakes pierwszy raz zrobiłam, gdy potrzebowałam szybkiego, smacznego śniadania dla znajomych. Okazały się nie tylko pyszne, ale i zadziwiająco szybkie! Można je jeść, jak naleśniki- ze wszystkim, ja najbardziej lubię z bananami i czekoladą. Poczynając od dania na śniadanie, u mnie awansowały już do nietypowego torciku na urodziny siostry :)

Przepis na 7 średnich pancakes
  •  jajko
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

1) Jajko wymieszaj trzepaczką z mlekiem, wodą, olejem i cukrem.
2) Dodaj przesianą mąkę wraz z sodą i solą. Wszystko dokładnie połącz trzepaczką i odstaw na 10 min.
3) Teflonową patelnię (na małym gazie) rozgrzej z odrobiną oleju i nakładaj po małej chochelce ciasta.
4) Obróć delikatnie na drugą stronę, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki.














Pozdrawiam, kinia!

2 komentarze:

  1. Są idealne! Jak z książki kucharskiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak klasyczne pancakes i takie smakowite dodatki :)

    OdpowiedzUsuń