Pancakes pierwszy raz zrobiłam, gdy potrzebowałam szybkiego, smacznego śniadania dla znajomych. Okazały się nie tylko pyszne, ale i zadziwiająco szybkie! Można je jeść, jak naleśniki- ze wszystkim, ja najbardziej lubię z bananami i czekoladą. Poczynając od dania na śniadanie, u mnie awansowały już do nietypowego torciku na urodziny siostry :)
Przepis na 7 średnich pancakes
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
1) Jajko wymieszaj trzepaczką z mlekiem, wodą, olejem i cukrem.
2) Dodaj przesianą mąkę wraz z sodą i solą. Wszystko dokładnie połącz trzepaczką i odstaw na 10 min.
3) Teflonową patelnię (na małym gazie) rozgrzej z odrobiną oleju i nakładaj po małej chochelce ciasta.
4) Obróć delikatnie na drugą stronę, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki.
Pozdrawiam, kinia!
Są idealne! Jak z książki kucharskiej :-)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak klasyczne pancakes i takie smakowite dodatki :)
OdpowiedzUsuń