Mój ulubiony, jak do tej pory chlebek, czosnek, ser, a do tego zioła niesamowicie
pachną, a smakują jeszcze lepiej! Zdecydowanie polecam :)
pachną, a smakują jeszcze lepiej! Zdecydowanie polecam :)
- 3 szklanki mąki
- 1 instant drożdży (7g)
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę stopionego masła, posiekany czosnek, starty ser żółty, zioła
1) Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier, następnie ciepłe mleko, jajka i stopione masło.
2) Zagniatamy ciasto, podsypując mąką-sporo (10-15 min) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3) Ciasto wałkujemy w prostokąt, następnie przekrawamy go na trzy takie same pasy.
4) Smarujemy je stopionym masłem, nakładamy czosnek, ser i zioła.
5) Pasy przekrawamy w mniejsze prostokąty i nakładamy je na siebie, następnie przekładamy wszystko do małej keksówki (tak jak na zdjęciach)
6) Wierzch posypujemy serem i odstawiamy ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
7) Pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min (aż się zarumieni)
Jeść tylko na ciepło!!! A gdy wystygnie, każdą kromkę najlepiej podpiec sobie odrobinę w piekarniku.
Pozdrawiam kinia
Super pyszne. Wypróbowane, tylko trochę więcej mąki mi weszło.
OdpowiedzUsuń