wtorek, 11 czerwca 2013

Chlebek Czosnkowo-Serowy z Ziołami


Mój ulubiony, jak do tej pory chlebek, czosnek, ser, a do tego zioła niesamowicie
pachną, a smakują jeszcze lepiej! Zdecydowanie polecam :)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 instant drożdży (7g)
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • trochę stopionego masła, posiekany czosnek, starty ser żółty, zioła 

1) Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier, następnie ciepłe mleko, jajka i stopione masło.
2) Zagniatamy ciasto, podsypując mąką-sporo (10-15 min) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
3) Ciasto wałkujemy w prostokąt, następnie przekrawamy go na trzy takie same pasy.
4) Smarujemy je stopionym masłem, nakładamy czosnek, ser i zioła.
5) Pasy przekrawamy w mniejsze prostokąty i nakładamy je na siebie, następnie przekładamy wszystko do małej keksówki (tak jak na zdjęciach)
6) Wierzch posypujemy serem i odstawiamy ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
7) Pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min (aż się zarumieni)

Jeść tylko na ciepło!!! A gdy wystygnie, każdą kromkę najlepiej podpiec sobie odrobinę w piekarniku.















 
 Pozdrawiam kinia

1 komentarz:

  1. Super pyszne. Wypróbowane, tylko trochę więcej mąki mi weszło.

    OdpowiedzUsuń