sobota, 14 kwietnia 2012

Ciasto 3 BIT


Idealne na weekend ciasto na zimo "3 Bit".
Sklada sie z 3 mas krowkowej, waniliowej i smietankowej przekladanymi herbatnikami.


  • 2 paczki (500g) maslanych herbatnikow
  •  1 puszka (400g) masy krowkowej (kajmak)
  •  2 budynie waniliowe
  •  250 g masla
  •  2 torebki bitej smietany w proszku
  •  2 lyzeczki zelatyny
                                                      
1) Dużą prostokątną blachę wyłóż warstwą herbatników.
2) Przełóż masę krówkową do miseczki i włóż na minutę do mikrofali, by nabrała lepszej konsystencji, a następnie rozsmaruj ją na herbatnikach i przykryj kolejną ich warstwą.
3) Zrób dwa budynie wg. opakowania i ostudź je. Następnie zmiksuj lekko miękkie masło i do niego dodawaj po łyżce budyniu (mix).
4) Do masy dodaj rozpuszczoną i nieco już wystudzoną żelatynę w niewielkiej ilości wody i zmiksuj.
5) Zrób masę śmietankową wg. instrukcji, również dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
6) Obie masy chłodź przez 2 godz w lodówce.
7) Następnie wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników. Na to bitą śmietanę.
8) Wierzch posyp startą czekoladą i gotowe włóż do lodówki jeszcze na co najmniej godzinkę.


  Po podgrzaniu masa krowkowa bedzie miala idealna konsystencje do rozsmarowania.


 Trzeba pamietać, by dobrze wystudzić budyń.


****

Czekoladowe wiórki będą rozpływać się w ustach.


A oto przekrój gotowego ciasta ;)




Pozdrawiam,
kinia!

5 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda. Muszę w końcu wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z najpyszniejszych ciast na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  3. 3 bita jako takiego nigdy nie robiłam, zwykle kładę te warstwy na biszkopt i tworzę w ten sposób "krówkę"...tak czy inaczej, wszystkie te warstwy razem są niesamowicie wprost pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobne tylko z większą ilością śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomina trochą ciasto "Trzy Krówki"

    OdpowiedzUsuń