Idealne na weekend ciasto na zimo "3 Bit".
Sklada sie z 3 mas krowkowej, waniliowej i smietankowej przekladanymi herbatnikami.
- 2 paczki (500g) maslanych herbatnikow
- 1 puszka (400g) masy krowkowej (kajmak)
- 2 budynie waniliowe
- 250 g masla
- 2 torebki bitej smietany w proszku
- 2 lyzeczki zelatyny
1) Dużą prostokątną blachę wyłóż warstwą herbatników.
2) Przełóż masę krówkową do miseczki i włóż na minutę do mikrofali, by nabrała lepszej konsystencji, a następnie rozsmaruj ją na herbatnikach i przykryj kolejną ich warstwą.
3) Zrób dwa budynie wg. opakowania i ostudź je. Następnie zmiksuj lekko miękkie masło i do niego dodawaj po łyżce budyniu (mix).
4) Do masy dodaj rozpuszczoną i nieco już wystudzoną żelatynę w niewielkiej ilości wody i zmiksuj.5) Zrób masę śmietankową wg. instrukcji, również dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
6) Obie masy chłodź przez 2 godz w lodówce.
7) Następnie wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników. Na to bitą śmietanę.
8) Wierzch posyp startą czekoladą i gotowe włóż do lodówki jeszcze na co najmniej godzinkę.
Po podgrzaniu masa krowkowa bedzie miala idealna konsystencje do rozsmarowania.
Trzeba pamietać, by dobrze wystudzić budyń.
****
Czekoladowe wiórki będą rozpływać się w ustach.
A oto przekrój gotowego ciasta ;)
Pozdrawiam,
kinia!
Smakowicie wygląda. Muszę w końcu wypróbować!
OdpowiedzUsuńTo jedno z najpyszniejszych ciast na świecie!
OdpowiedzUsuń3 bita jako takiego nigdy nie robiłam, zwykle kładę te warstwy na biszkopt i tworzę w ten sposób "krówkę"...tak czy inaczej, wszystkie te warstwy razem są niesamowicie wprost pyszne :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne tylko z większą ilością śmietany :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina trochą ciasto "Trzy Krówki"
OdpowiedzUsuń