Zapraszam na przepyszne muffinki czekoladowe, uniwersalne, bo pasują do nich owoce, bakalie różne kremy. Nawet same są pyszne, nie za suche, idealne, a do tego wychodzi ich bardzo dużo.
Ich historia siega jednego z odcinkow Ewa gotuje, tylko, ze wtedy
bylo to ciasto. A ja postanowilam przeksztalcic je na babeczki...
bylo to ciasto. A ja postanowilam przeksztalcic je na babeczki...
- 250 g masla
- 2 szklanki cukru
- 5 lyzek kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
1. W garnku rozpuść masło, cukier, kakao i mleko, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgestnienia.
2. Wystudzoną masę kakaową przelej do miski.
3. Dodaj make wraz z proszkiem do pieczenia i zołtka- wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Dodaj make wraz z proszkiem do pieczenia i zołtka- wszystko dokładnie zmiksuj.
4. Następnie w drugim naczyniu ubij bialka z sola.
5. Mase czekoladowa dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
6. Do gotowej masy dodaj bakalie, owoce, posiekaną czekoladę, co chcesz...
7. Gotowe ciasto przelewaj do foremek i piecz ok 25 min w 180 stopniach.
5. Mase czekoladowa dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
6. Do gotowej masy dodaj bakalie, owoce, posiekaną czekoladę, co chcesz...
7. Gotowe ciasto przelewaj do foremek i piecz ok 25 min w 180 stopniach.
8. Ozdób jak uważasz, rozpuszczoną czekoladą, kremem, jak uważasz...
Trzeba pamietac, by dobrze ubic bialka, a nastepnie do nich dodac czekoladowa mase
i wszystko wymieszac razem z posiekanymi orzechami laskowymi !
i wszystko wymieszac razem z posiekanymi orzechami laskowymi !
Wisnie wrzucamy dopiero po nalozeniu ciast do form.
***
Smacznego,
kinia !
Muffiny :) najlepsze... dziś znów upiekłam :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://kuchniasandry.blogspot.com
uwielbiam muffiny, na wszystkie sposoby :)
OdpowiedzUsuńJa chce u Ciebie zamieszkać!
OdpowiedzUsuńIle pysznych muffinek :D
OdpowiedzUsuń