W ta piekna majówke zapraszam na najlepszy i najpyszniejszy,
jaki dotad jedliscie jabłeczik z kruszonka.
Bardzo polecam wypróbowac i zaskoczyc gosci prawdziwymi pysznosciami : )
jaki dotad jedliscie jabłeczik z kruszonka.
Bardzo polecam wypróbowac i zaskoczyc gosci prawdziwymi pysznosciami : )
- 2 szklanki maki pszennej
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
0. Przepis na kruszonke znajdziecie tutaj.
1. Stop margarynę i wystudzoną wlej do cukru.
2.Cały czas miksujac dodawaj kolejno jajka i make z proszkiem do pieczenia.
3. Większość ciasta przelej do tortownicy.
4. Ułuz na nim jabłka pokrojone w ósemki i posyp garścia rodzynek.
5. Na wierzch rozprowadź pozostałą masę ciasta.
6. Piecz ciasto ok 50 min w 180 stopniach C.
* Ciasto najlepiej smakuje z lodami i czekolada
Jabłka pokrój na ósemki, wtedy bedzie je dobrze czuc w ciescie.
Ułuz kilka warstw jablek.
Jesli lubisz, to wspanialym połaczeniem jest takze cynamon.
Sproszkowanym, mozesz posypac jabłka, byle nie za duzo.
Na gotowe ciasto obficie zetrzyj kruszonke.
****
Jabłecznik najlepiej podawac na ciepło z zimnymi lodami i czekolada.
Chwilke przed podaniem wystarczy ukrojony juz kawałek ciasta włożyć na pare sekund do mikrofali.
Wykorzystajcie jak najsmaczniej te ostatnie dni majówki : )
Pozdrawiam,
kinia!
kinia!
pycha, jeszcze ciepły, z dodatkiem lodów, no i ta kruszonka, mniam :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z niewielu ciast, których nigdy nie mam dośc :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
kasiaaaa24 masz rację, ja też je bardzo lubię i często robię, bo świetnie się nadaje do przechowywania w pojemnikach, jest też odporne na temperaturę. Więc na podróż, czy do gości wprost idealne !
UsuńDziękuję i również życzę pysznego i mile spędzonego weekendu :)
Uwielbiam wszelkie jabłeczniki :) pysznie wygląda, a jeszcze z dodatkiem lodów jest w ogóle wspaniały.
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mam ochotę na takie ciasto z jabłkami, świetnie wygląda, a z lodami to można takich wypieków zjeść tony :)
OdpowiedzUsuń