piątek, 18 kwietnia 2014

Pasztet Jajeczno-Pieczarkowy


Zapraszam na pasztet jajeczno-pieczarkowy, myślę że idealny na wielkanocny stół. Przepis odwzorowany z Anyżkowa.


Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 100g startego sera żółtego
  • pieprz, sól, koperek

1) Obrane pieczarki zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) i posiekaj drobno cebulę.
2) Na dużym ogniu i łyżce oleju zeszklij (1-2min) cebulę, następnie dodaj pieczarki i nie zmniejszając ognia, smaż je cały czas mieszając, by nie gotowały się we własnym sosie. Smaż pieczarki do czasu, wyparowania sosu (ok 4-5 min), wtedy podsyp je solą i dodaj łyżkę masła, mieszaj półki się nie rozpuści. Gotową cebulę wraz z pieczarkami zdejmij z ognia i ostudź.
3) Jajka podrób na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem, gotowe wyłóż do dużej miski.
4) Do jajek dodaj pieczarki z cebulą, surowe jajka, śmietanę, ser żółty, przyprawy i wszystko delikatnie i dokładnie wymieszaj.
5) Pasztet przełóż do małej formy i piecz w 190 stopniach od 40 min nawet do 1h, aż warstwa wierzchnia się zabrązowi.

Po wyjęciu pasztetu pozostaw go w formie do całkowitego ostygnięcia, z początku będzie dość miękki, możliwa także widoczna odrobina wody na wierzchu.








Pozdrawiam, kinia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz