sobota, 19 kwietnia 2014

Babka z Nutellą i Orzechami



Nie przepadacie za suchymi, nudnymi babkami zbyt obficie oblanymi lukrem? Ja też nie, dlatego właśnie przedstawiam wam zupełnie rewolucyjną, mięciutką i wilgotną babkę czekoladową z Nutellą i orzechami laskowymi, koniecznie wypróbujcie. Przepis odwzorowany z Moich Wypieków.

Składniki:
  • 120g masła
  • 190g cukru
  • 150g nutelli
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki mleka
Polewa czekoladowa:
  • 50g masła + 100g czekolady mlecznej


1) Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj nutellę dalej ucierając.
2) Do masy dodawaj kolejno żółtka i miksuj, następnie porcjami na przemian z łyżką mleka wsypuj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodaj orzechy i wymieszaj.
3) Białka ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj je do masy i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
4) Ciasto przelej do formy dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz w temp. 160 stopni przez pierwsze 20 min, a następnie zwiększ temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30-40 min, aż do suchego patyczka.
5) Ciasto ostudź wyjmij z formy i polej polewą czekoladową (rozpuść w garnku masło, zdejmij je z ognia dodaj w kawałkach tabliczkę czekolady mlecznej i dokładnie wymieszaj, gdy masa zacznie gęstnieć wylej ją równomiernie na babkę).

Staraj się miksować tylko do połączenia składników, to daje gwarancję lekkiego, niezbitego ciasta!





Radosnych Świąt Zmartwychwstania Bożego!
Pozdrawiam, kinaa

1 komentarz:

  1. Jaki fajny pomysł. Moje chłopaki uwielbiają nutelllę
    Zapraszam do siebie na konkurs na najlepszy przepis, lub najładniejsze zdjęcie wielkanocne, szczegóły na blogu http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    Zdrowych i pogodnych świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń