Nie przepadacie za suchymi, nudnymi babkami zbyt obficie oblanymi lukrem? Ja też nie, dlatego właśnie przedstawiam wam zupełnie rewolucyjną, mięciutką i wilgotną babkę czekoladową z Nutellą i orzechami laskowymi, koniecznie wypróbujcie. Przepis odwzorowany z Moich Wypieków.
Składniki:
- 120g masła
- 190g cukru
- 150g nutelli
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych
- 4 łyżki mleka
- 50g masła + 100g czekolady mlecznej
1) Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj nutellę dalej ucierając.
2) Do masy dodawaj kolejno żółtka i miksuj, następnie porcjami na przemian z łyżką mleka wsypuj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodaj orzechy i wymieszaj.
3) Białka ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj je do masy i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
4) Ciasto przelej do formy dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz w temp. 160 stopni przez pierwsze 20 min, a następnie zwiększ temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30-40 min, aż do suchego patyczka.
5) Ciasto ostudź wyjmij z formy i polej polewą czekoladową (rozpuść w garnku masło, zdejmij je z ognia dodaj w kawałkach tabliczkę czekolady mlecznej i dokładnie wymieszaj, gdy masa zacznie gęstnieć wylej ją równomiernie na babkę).
Staraj się miksować tylko do połączenia składników, to daje gwarancję lekkiego, niezbitego ciasta!
Radosnych Świąt Zmartwychwstania Bożego!
Pozdrawiam, kinaa
Jaki fajny pomysł. Moje chłopaki uwielbiają nutelllę
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs na najlepszy przepis, lub najładniejsze zdjęcie wielkanocne, szczegóły na blogu http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html
Zdrowych i pogodnych świąt życzę.