Knedle, to zdawałoby się oklepany temat, a jednak całkiem niedawno znalazłam przepis na wyśmienite knedle serowe. Okazało się, że są one doskonałe do podania z czekoladą, nawet lepsze niż tradycyjnie ze śmietaną i z cukrem. Połączenie sera białego, śliwek i czekolady- rewelacyjne! Sama robiłam je i jadłam po raz pierwszy, a już kolejnego dnia nie obyło się bez kolejnej porcji... Bardzo polecam, koniecznie z czekoladą!
Przepis na 7-8 średniej wielkości knedli:
- kostka sera białego półtłustego (250g)
- jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 naprawdę duże śliwki lub 8 małych
1) Ser zmiksuj z jajkiem i szczyptą soli, stopniowo dodawaj mąkę, a na końcu masło.
2) Ciasto można chłodzić ok 50 min w zamrażarce (tak by wciąż było plastyczne) lub co najmniej 2 godziny w lodówce, można tez je pozostawić na całą noc.
3) Z dużej łyżki ciasta formuj knedle z połową dużej śliwki lub z całą małą śliwką.
4) Wkładaj po kilka knedli do osolonej gotującej się wody, od chwili wypłynięcia, gotuj jeszcze ok 8 minut.
5) Polecam podawać z rozpuszczoną czekoladą!
Pozdrawiam, Kinia!
Jakie pyszności! Z czekoladą jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!