poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierniczki "Na JUŻ"


Witajcie, w końcu znalazłam chwilkę na pierwszy przepis świąteczny- oczywiście najpopularniejsze pierniczki."Na JUŻ", bo 20 min po upieczeniu i już można się zajadać. Oczywiście nie są to pierniczki twarde, jak te które długo leżakują z puszkach, tylko takie w sam raz idealne- kruche. Moim zdaniem właśnie takie są najsmaczniejsze i najlepsze, bo najszybsze ! Ja sama będę już piekła piątą turę !

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawa do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

1) Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich ciasto.
2) Następnie je rozwałkuj i wykrawaj pierniczki
(myślę, że lepsze są te grubsze, pulchniejsze, więc uważaj by ciasto nie było za cienkie).
3) Pierniczki możesz posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem.
4) Piecz 10 min w temp. 180 stopni. Jeśli pieczesz ciasteczka małej formy, wtedy będzie to jakieś 8-9 min.
5) Od razu po wyciągnięciu pierniczki będą miękkie, więc pozwól im wystygnąć na blasze, by się nie porwały, przy ściąganiu.





Ja najbardziej lubię niczym nie ozdobione pierniczki, ale oczywiście parę zawsze trzeba ozdobić.
Można to zrobić Zabarwioną białą czekoladą, jak poniżej, zwykłym lukrem lub czekoladą. 






Pozdrawiam,
kinia!

3 komentarze:

  1. Witam. Widziałam Twój komentarz przy babce z gwiazdką w środku. Uznałaś, że w przepisach jest za dużo mąki. Chciałam się zapytać jak wyszła babka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aro, kiedy robiłam babkę korzenną wyszła mi bardzo gęsta masa, a wg. przepisu miałam dodać jeszcze szklankę mąki, której już nie dodałam. Ciasto piekło się bardzo długo, a mimo to efekt był-zakalca. Jeśli chodzi ciasto jogurtowe, to żeby go nie wyrzucać chciałam zrobić z niego muffinki z jabłkami, ale jest w nim cała torebka proszku do pieczenia, więc były one nawet nie jadalne. Szkoda, bo na blogu wyglądało rewelacyjnie!

      Usuń
    2. A poza tym, tak ciemna gwiazdka, jak na tamtych zdjęciach, na pewno nie uzyska takiego koloru tylko z jednej przyprawy korzennej i to na 500g mąki!Tam pewnie jeszcze było kakao. W każdym bądź razie ogólnie coś jest nie tak z tymi przepisami. Więc polecam znaleźć przepis na zwykłego piernika, upiec w keksówce, potem przepis na zwykłe ciasto jogurtowe, zrobić wg. instrukcji i już jest pyszne ciacho !:)

      Pozdrawiam,
      kinga

      Usuń