środa, 19 grudnia 2012

Pischinger- Najlepszy Wafel


 Kolejna część przepisów świątecznych- ciąg dalszy.
Dziś zapraszam na najlepsze wafle, jakie kiedykolwiek jadłam!!!
Nie mogę się powstrzymać, by po skończeniu się wafli zrobić następne i w ten oto sposób,
jutro będę robić już trzecią turę pysznych pischingerów.
Składają się z trzech mas: waniliowej, krówkowej i oczywiście czekoladowej.


Składniki:
  • 5 dużych wafli
  • 2 budynie śmietanowe
  • 2 masła
  • mała puszka masy krówkowej/kajmaku
  • 2 czekolady orzechowe
  • 5 łyżek Nutelli
  • 4 batoniki orzechowe
Wykonanie:

MASA KRÓWKOWA:
1) Masę krówkową wyłóż do miseczki i chwilę zagrzej w mikrofalówce, by prościej się rozsmarowywała.

MASA WANILIOWA:
1) Zrób dwa budynie waniliowe i ostudź.
2) Zmiksuj jedno masło i dodawaj do niego po łyżce budyniu, nadal miksując.
3) Gotową masę włóż do lodówki na pół godziny.

MASA CZEKOLADOWA:
1) Rozpuść czekolady i ostudź.
2) Zmiksuj masło, Nutellę i rozpuszczoną czekoladę.
3) Do masy dodaj pokruszone drobno wafelki orzechowe i wymieszaj łyżką.
4) Gotową masę włóż na pół godziny do lodówki.

Przełóż masami wafle. Ja daję na dół i na górę czekoladę, a w środku pozostałe masy.
Przygotowane wafle włóż do lodówki i pozostaw pod ciężarem książek.
Najlepiej smakują na kolejny dzień, wtedy też łatwiej je pokroić.



Nie należy żałować sobie ilości nakładanej masy !!!


Wafle należy przechowywać w lodówce.


Naprawdę Polecam,
Kinga!

3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę zrobić, wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli czekoladę się topi, tak? Przypomnij Kinia, jak to było?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przepisie, czekoladę należy stopić, a następnie trochę wystudzić i dodać do masła i Nutelli- Wszystko zmiksować.

      Pozdrawiam,
      Kinia

      Usuń