Kolejna część przepisów świątecznych- ciąg dalszy.
Dziś zapraszam na najlepsze wafle, jakie kiedykolwiek jadłam!!!
Nie mogę się powstrzymać, by po skończeniu się wafli zrobić następne i w ten oto sposób,
jutro będę robić już trzecią turę pysznych pischingerów.
Składają się z trzech mas: waniliowej, krówkowej i oczywiście czekoladowej.
Dziś zapraszam na najlepsze wafle, jakie kiedykolwiek jadłam!!!
Nie mogę się powstrzymać, by po skończeniu się wafli zrobić następne i w ten oto sposób,
jutro będę robić już trzecią turę pysznych pischingerów.
Składają się z trzech mas: waniliowej, krówkowej i oczywiście czekoladowej.
Składniki:
- 5 dużych wafli
- 2 budynie śmietanowe
- 2 masła
- mała puszka masy krówkowej/kajmaku
- 2 czekolady orzechowe
- 5 łyżek Nutelli
- 4 batoniki orzechowe
MASA KRÓWKOWA:
1) Masę krówkową wyłóż do miseczki i chwilę zagrzej w mikrofalówce, by prościej się rozsmarowywała.
MASA WANILIOWA:
1) Zrób dwa budynie waniliowe i ostudź.
2) Zmiksuj jedno masło i dodawaj do niego po łyżce budyniu, nadal miksując.
3) Gotową masę włóż do lodówki na pół godziny.
MASA CZEKOLADOWA:
1) Rozpuść czekolady i ostudź.
2) Zmiksuj masło, Nutellę i rozpuszczoną czekoladę.
3) Do masy dodaj pokruszone drobno wafelki orzechowe i wymieszaj łyżką.
4) Gotową masę włóż na pół godziny do lodówki.
Przełóż masami wafle. Ja daję na dół i na górę czekoladę, a w środku pozostałe masy.
Przygotowane wafle włóż do lodówki i pozostaw pod ciężarem książek.
Najlepiej smakują na kolejny dzień, wtedy też łatwiej je pokroić.
Nie należy żałować sobie ilości nakładanej masy !!!
Wafle należy przechowywać w lodówce.
Naprawdę Polecam,
Kinga!
Koniecznie muszę zrobić, wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCzyli czekoladę się topi, tak? Przypomnij Kinia, jak to było?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w przepisie, czekoladę należy stopić, a następnie trochę wystudzić i dodać do masła i Nutelli- Wszystko zmiksować.
UsuńPozdrawiam,
Kinia