sobota, 13 września 2014

Drożdżowa Plecionka z Czekoladą i Orzechami



Witajcie, postanowiłam odnowić nieco przepis, który gości na mym blogu już od ponad roku. Jest on naprawdę warty przypomnienia, zauważenia i wykorzystania, gdyż plecionki wychodzą każdemu i są one NIEZWYKLE PYSZNE, a już szczególnie dla wielbicieli czekolady i orzechów laskowych! Zapraszam.

Przepis zaczerpnęłam z bloga Anyzkowo.
Przepis na 2 ogromne, albo 5 małych plecionek

  • 1,5 opakowania suchych drożdży
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów laskowych (drobno posiekane)
  • nutella (świetnie sprawdza się także krem czeko-orzechowy z Biedronki 400g)
 
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i  drożdże.
2. Następnie dodaj jajka, jogurt oraz masło, wyrób to na gładkie ciasto. (min.10 min)
3. Uformuj kulkę i odstaw na 1 h w ciepłe miejsce.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na części i rozwałkuj je na prostokąty.
5. Po obu stronach wycinaj równe paseczki, a na środku rozsmaruj nutellę i wysyp orzechy.
6. Zawijaj paseczki naprzemiennie z dwóch stron pod skosem.
7. Plecionkę posmaruj rozbełtanym jajkiem, by po upieczeniu uzyskała złocisty kolor.
8. Gotową odstaw jeszcze na 20 min w ciepłym miejscu (ale i bez tego będzie pysznie)
9. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 30 min w 180 stopniach.






Bardzo Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz