sobota, 7 czerwca 2014

Czekoladowy Deser Ryżowy


Specjalnie dla wszystkich wielkich fanów czekolady- Megaczekoladowy Deser Ryżowy! Idealny na podwieczorek i pyszną osłodę dnia :))

Składniki:
  • 100 g ryżu białego
  • 600 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
1) Ugotuj ryż wg. instrukcji na opakowaniu.
2) W garnku gotuj mleko, cukier, masło i czekoladę, aż do uzyskania gładkiej, płynnej masy.
3) Zmniejsz ogień na min. i dodaj ryż, wszystko gotuj przez ok 30 min, co jakiś czas mieszając.
4) Gdy mleko wsiąknie w ryż, a masa będzie gęsta odstaw ją do wystudzenia.
5) Ubij śmietanę z łyżką cukru pudru.
6) Większość bitej śmietany zmieszaj z masą, a resztę odstaw do dekoracji.
7) Masę schowaj do lodówki na 30 min, przełóż do miseczek i gotowe!

Wychodzi ok 5 małych salaterek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz