sobota, 21 czerwca 2014

Panna Cotta z Musem Truskawkowym


Chyba najlepszy deser na upalne dni, lekki, z musem owocowym, a do tego na słodko, czyli Panna Cotta! Do tego deseru naprawdę wiele nie trzeba, a odpowiednio przyrządzony może wyglądać bardzo reprezentatywnie, idealny dla gości.

Deser na cztery kieliszki:

Składniki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru + cukier wanilinowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 g truskawek

1) W pół szklance wrzącej wody rozpuść dwie łyżeczki żelatyny.
2) Podgrzej do zagotowania: śmietankę, mleko i cukry, a następnie dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
3) Kieliszki wstaw do odpowiedniego pudełka, by mogły stabilnie stać przekrzywione.
4) Do kieliszków wlej śmietankę, gdy przestygnie możesz pudełko włożyć do lodówki, by deserki szybciej stężały. Pozostaw je na kilka godzin.
5) Truskawki zblenderuj na mus z żelatyną (rozpuść 1 łyżeczkę w 1/4 szklance wrzącej wody)
6) Kiedy śmietanka dostatecznie stężeje wlej mus, wszystko pozostaw jeszcze w lodówce na godzinkę albo podawaj od razu.


Ja dodałam do śmietanki parę plastrów truskawek i trochę czekolady. Ale najlepsza jest jednak sama, bez niczego.






Pozdrawiam, kinia.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda deserek, uwielbiam truskawki w każdej postaci:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, cudownie ją podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kinga, dziekuję za odwiedziny na moim blogu, zajrzałam do Ciebie i... zostałam. Masz wspaniałe, smakowite przepisy i świetne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie. Ania

    OdpowiedzUsuń