sobota, 24 maja 2014

Bulion Warzywno-Ziołowy


Ugotować bulion to żadna filozofia, ale jak ktoś robi go po raz pierwszy to dobry przepis zawsze się przyda. Pyszny bulion to już połowa udanej zupy. Mój jest wyrazisty w smaku, czyli mocno ziołowy. Ten bulion jest najprostszy i najbardziej podstawowy, bo składa się z tylko trzech warzyw, moim zdaniem jednak niczego mu nie brakuje.  

Składniki:
  • 1 i 1/4 l wody (podczas gotowania trochę jej odparuje i pozostanie tylko litr)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • ćwiartka piersi z kurczaka
  • świeże zioła lub sproszkowane (estragon, majeranek, oregano, zioła prowansalskie)
  • sól i pieprz

1) Obierz warzywa, wrzuć pokrojone (lub nie) do wody, do tego zioła i przyprawy.
2) Wszystko gotuj pod przykryciem, póki warzywa nie zmiękną. Na małym ogniu ok 40-60 min.

I połowa zupy gotowa :)


2 komentarze:

  1. Szkoda, że z kostką rosołową - spróbuj kiedyś jej nie dać i pogotuj dłużej. Będzie pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, dzięki za radę, na pewno kolejnym razem spróbuję! ;)

      Usuń