niedziela, 3 listopada 2013

Budyń Czekoladowy Domowej Roboty


Witajcie,

Całkiem niedawno odkryłam świetny przepis na własnej roboty budyń czekoladowy, a że takie deserki bardzo lubię, od razu się skusiłam. Choć nie liczyłam, że ten będzie jakoś szczególnie inny od tych kupnych, szczególnie lepszy, to jednak się bardzo przeliczyłam. Budyń własnej roboty okazał się fenomenalny! Zupełnie inny od tych kupnych, to po prostu zupełnie inny smak, ten jest prawdziwie czekoladowy- pyszny. Ma świetną aksamitną konsystencję. Koniecznie musicie spróbować!
~Szczególnie polecam zasiąść z takim deserkiem wieczorem, przy ulubionej muzyce i z rodzinnymi albumami na kolanach :)

Składniki na 2 duże pucharki (większe niż na zdjęciach)
  • żółtko
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao

1) Żółtko, 1 szklanka mleka, cukier, mąkę i kakao - dokładnie razem zmiksuj.
2) Na małym ogniu gotuj 1 szklankę mleka z masłem
3) Kiedy mleko zacznie się gotować wlej zmiksowany płyn i cały czas mieszając, gotuj na średnim ogniu, póki cała masa nie zgęstnieje (to może potrwać do 10 min, potrzeba cierpliwości)
4) Gotowy budyń przelej do pucharków, dodaj ulubione bakalie i odstaw do ostygnięcia.











Pozdrawiam,
Już wkrótce kolejny wpis z projektu "obiad za dychę we Wrocławiu"

7 komentarzy:

  1. O mniam, podwieczorek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy chodzi o zwykłą mąkę przenną czy ziemniaczaną?
    Jasiek

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie - musi byc az tyle masła? Wczoraj robiłam waniliowy z jakiegoś przepisu znalezionego w necie, ale tam były 2 łyżki (ale za to 2 żółtka). Zastanawiam się jaki wpływ na smak będzie mieć zmniejszenie ilości masła?

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że masło nie ma takiego dużego wpływu na smak, a raczej na konsystencję. Z mojego przepisu budyń wychodzi gęsty, ale i bardzo aksamitny. Zachęcam dla porównania sobie zrobić budyń także z tego przepisu i wtedy się wszystko okaże :)

    Pozdrawiam, Kinga

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny! <3 Konsysęsją perfecto! :) Słodki jak &@%##*@ ale pyszny! :) Nie dla budyniu z proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak budyniu ok ale zmieniła bym proporcje mąki,dałabym 2 żółtka bo nie widzę sensu w tak długim gotowaniu budyniu!


    OdpowiedzUsuń