niedziela, 7 lipca 2013

Kasza Manna z Herbatnikami i Syropem Truskawkowym



Cześć, zastanawiacie się nad szybkim, pysznym, tanim, a do tego bardzo efektownym deserem?

Nic prostszego, wystarczy kaszka manna i pokruszone herbatniki. Deser dość lekki, a do tego bardzo prosty do wykonania, podany w trochę inny sposób, który może wkrótce zaprezentuję nazywa się po prostu Leniwa Panna. Deser tak mi posmakował, że przez trzy dni pod rząd zjadłam trzy pucharki :))

Składniki:
  • 1 l mleka 
  • 1/2 szklanki cukru + opakowanie cukru wanilinowego
  • kostka masła
  • 9 łyżek kaszy manny 
  • herbatniki 
1) Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i dodaj masło, wszystko zagotuj.
2) Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając dodawaj po łyżce kaszy manny.
3) Masę odstaw do ostygnięcia (na początku mieszaj), a następnie włóż do lodówki na 2-3 h.
4) Do pucharków dodawaj po trochu masy, pokruszonych herbatników i jedną warstwę syropu truskawkowego (wystarczy trochę podgrzać dżem truskawkowy)
5) Gotowe deserki przechowuj w lodówce.
Przed podaniem niech jeszcze godzinkę posiedzą gotowe deserki w pucharkach w lodówce.

Wychodzi około 8 pucharków.












Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Smakowity deser, dużo pięknych zdjęć :) Bardzo tu miło :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, ale to taki smak dzieciństwa. Ja nadal szukam smaku z przedszkola...kasza manna z dodatkiem sera białego..nie umiem tego odtworzyć ;(

    OdpowiedzUsuń