Witajcie! Mała reaktywacja po świętach!
Zacznę od jabłecznika klasycznego, idealnego do lodów.
Pysznie słodkie jabłuszka i pół kruche ciasto daje idealną całość!
Przepis pochodzi z książki White Plate- Elizy Mórawskiej, którą dostałam na swoje osiemnaste urodziny. Książka bardzo mi się podoba, szczególnie to, że jest podział na pory roku. Przepisy proste i klasyczne, ale takie najlepsze, taki lubię najbardziej. Książkę polecam !
Składniki:
CIASTO:- 300 g mąki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 80 g śmietany 18%
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
1) Z wymienionych składników zagnieć ciasto, następnie podziel je na pół i (w woreczkach)
wstaw do lodówki na pół godziny.
2) Jabłka obierz i pokrój w ósemki następnie podsmażaj cały czas mieszając na dużej patelni, kiedy rozmiękną dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj i podduś, póki się nie rozpadną.
3) Jedną połowę ciasta rozwałkuj cienko i wyłóż nim blachę, następnie ponakłuwaj je dokładnie i piecz w 190 st. przez 10 min.
4) Na spód wyłóż jabłka, a następnie pokrusz pozostałą część ciasta i całość piecz kolejne 40 min.
Pozdrawiam,
kinia!
Wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńCześć! Zupełnie przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i... przepadłam totalnie!:) Świetne przepisy, które koniecznie muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!