czwartek, 31 stycznia 2013

Jabłecznik Klasyczny


Witajcie! Mała reaktywacja po świętach!
Zacznę od jabłecznika klasycznego, idealnego do lodów.
Pysznie słodkie jabłuszka i pół kruche ciasto daje idealną całość!

Przepis pochodzi z książki White Plate- Elizy Mórawskiej, którą dostałam na swoje osiemnaste urodziny. Książka bardzo mi się podoba, szczególnie to, że jest podział na pory roku. Przepisy proste i klasyczne, ale takie najlepsze, taki lubię najbardziej. Książkę polecam !


Składniki:
CIASTO:
  • 300 g mąki 
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
JABŁKA:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

1) Z wymienionych składników zagnieć ciasto, następnie podziel je na pół i (w woreczkach)
 wstaw do lodówki na pół godziny.
2) Jabłka obierz i pokrój w ósemki następnie podsmażaj cały czas mieszając na dużej patelni, kiedy rozmiękną dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj i podduś, póki się nie rozpadną.
3) Jedną połowę ciasta rozwałkuj cienko i wyłóż nim blachę, następnie ponakłuwaj je dokładnie i piecz w 190 st. przez 10 min.
4) Na spód wyłóż jabłka, a następnie pokrusz pozostałą część ciasta i całość piecz kolejne 40 min.








Pozdrawiam,
kinia!

2 komentarze:

  1. Cześć! Zupełnie przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i... przepadłam totalnie!:) Świetne przepisy, które koniecznie muszę kiedyś wypróbować.

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń