Ugotować bulion to żadna filozofia, ale jak ktoś robi go po raz pierwszy to dobry przepis zawsze się przyda. Pyszny bulion to już połowa udanej zupy. Mój jest wyrazisty w smaku, czyli mocno ziołowy. Ten bulion jest najprostszy i najbardziej podstawowy, bo składa się z tylko trzech warzyw, moim zdaniem jednak niczego mu nie brakuje.
Składniki:
- 1 i 1/4 l wody (podczas gotowania trochę jej odparuje i pozostanie tylko litr)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- ćwiartka piersi z kurczaka
- świeże zioła lub sproszkowane (estragon, majeranek, oregano, zioła prowansalskie)
- sól i pieprz
1) Obierz warzywa, wrzuć pokrojone (lub nie) do wody, do tego zioła i przyprawy.
2) Wszystko gotuj pod przykryciem, póki warzywa nie zmiękną. Na małym ogniu ok 40-60 min.
I połowa zupy gotowa :)
Szkoda, że z kostką rosołową - spróbuj kiedyś jej nie dać i pogotuj dłużej. Będzie pycha! :)
OdpowiedzUsuńOk, dzięki za radę, na pewno kolejnym razem spróbuję! ;)
Usuń