sobota, 1 lutego 2014

Kruche Babeczki z Jabłkami


Słodkości na zimne dni?? Polecam idealne na ten czas kruche babeczki z jabuszkiem. Ciasto wychodzi mięciutkie, więc wraz z jabłkami rozpływa się w ustach. Babeczki smakują jak mini szarlotki. Takie słodkości do herbatki, gdy za oknem powiewa chłodem- wręcz wskazane! A do tego potrzeba tak nie wiele... ;)


Ok. 30 małych babeczek:
  • 250g mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 150g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek/słoik gotowego przecieru z jabłek do szarlotki

0) Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki, wrzuć je do garnka dodaj parę łyżek wody i duś pod przykryciem, bardzo często mieszając, później dodaj 3 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu, kiedy jabłka będą już jednolitą masą, zdejmij je z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

1) Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekane masło i wyrób na kruszonkę.
2) Dodaj jajka i wszystko dokładnie zagnieć (tylko do połączenia składników).
3) Gotowe ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki.
4) Ciasto rozwałkuj (nie za cienko) i wykrawaj je foremkami (wcześniej natłuszczonymi!)
5) Na ciasto nałóż jabuszka (nie żałuj ich) a następnie wycinaj paseczki i zaklejaj babeczki.
6) Piecz w 180 stopniach ok 20 min do zarumienienia ciasta.
Babeczki najpierw ostudź, dopiero potem wyjmij z foremki, bo ciepłe są jeszcze bardzo delikatne, gotowe posyp cukrem pudrem.











Pozdrawiam, Kiniaa!

2 komentarze:

  1. Dobre. Z tej porcji wyszło mi 18 szt średnich babeczek. Mam formę do babeczek. Piekłam je 5-7 min dłużej. Na drugi dzień są nawet lepsze.

    OdpowiedzUsuń