poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Zupa Krem z Cukinii


Krem z cukinii robiłam po raz pierwszy, udał się wyśmienicie. Szczerze polecam, jest zdrowy, pyszny, a przede wszystkim bardzo prosty w wykonaniu. Przepis zapożyczyłam od Ewy Wachowicz.

Na ok 3 pełne duże talerze
Składniki:

  • 3 średnie cukinie 
  • 1 duży ziemniak
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • bulion (ok. 1,5 litra)
  • sól, pieprz

1) Cukinie oraz ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę.
2) Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę wraz z warzywami. 
3) Warzywa zalej bulionem, tak, by przykrył wszystkie warzywa (około 1,5 litra)
4) Zupę gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw, następnie wszystko dokładnie zblenduj i przypraw do smaku. 

Zupa najlepiej smakuje z grzankami i mozzarellą.






Pozdrawiam, kinia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz