Ten przepis zalazłam bardzo przypadkowo.. Otóż w telewizji podczas pięciominutowego programu "Przepis Dnia". Jako że mnie bardzo zaciekawił, postanowiłam spróbować i tak danie to już dwa razy zawitało na moim stole. Przepyszne, szybkie i tanie połączenie kaszy jęczmiennej, pieczarek, pomidorów, sera żółtego i ziół. Danie doskonałe zarówno dla wegetarian, jak i dla tych mięsolubnych, bo można je podać na dwa sposoby, albo z sosem pomidorowym, albo z gulaszem (sos pomidorowy + kawałki piersi z kurczaka).
Danie dla 4 osób:
- 2 torebki kaszy jęczmiennej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 garści pieczarek
- 3 łyżki kaszy manny
- garść startego sera żółtego
- zioła: sól, pieprz, pietruszka, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie
- puszka krojonych pomidorów
- 5 łyżek ketchupu
- zioła: sól ziołowa, pieprz, bazylia, pietruszka...
- optymalnie 2 piersi z kurczaka
1) Kaszę ugotuj, pieczarki posiekaj w plasterki i posmaż na maśle z solą ziołową i pieprzem.
2) Kaszę przesyp do dużej miski, dodaj pieczarki, posiekany czosnek i pomidory, ser żółty, kaszę mannę (dla lepszej konsystencji) i dużo ziół.
3) Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 min w 180 stopniach.
Sos: blenderem podrób pomidory i przelej do garnka, dodaj pięć łyżek ketchupu i dużo ziół. Gotuj.
lub
* pierś z kurczaka lekko rozbij i pokrój na małe kawałki podsmaż je na tłuszczu i w ziołach, potem dodaj sos i wszystko razem podgotuj.
Upieczoną kaszę nałożyłam do foremek i przełożyłam na talerz.
Na gulasz polecam jeszcze ułożyć trochę startego sera i dwa listki bazylii,
ja jednak byłam zbyt głodna, by robić kolejne zdjęcia...:)
zrobiłam!:) wyszła boska:D
OdpowiedzUsuń