sobota, 14 marca 2015

Zupa Krem z marchwi


Absolutny HIT zupowy! Zapraszam na przepyszny krem marchewkowy. Szczerze mówiąc kiedy mama pierwszy raz zawołała nas na tę zupę, nie byłam przekonana. A tu proszę, takie cudo! Polecam.

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich marchwii
  • gałązka selera naciowego
  • ćwiartka piersi z kurczaka
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki 

1) Na patelni zeszklij dwie cebule i dwa ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę.
2) 6 średnich marchewek i jedną gałązkę selera naciowego pokrój i dodaj na patelnię.
Wszystko podsmaż na wolnym ogniu.
3) Do 2,5 litra gotującej się wody dodaj kawałek piersi z kurczaka, pokrojoną pietruszkę i ziemniaki oraz wszystko, co już ładnie podsmażyło się na patelni. Gotuj bulion do miękkości warzyw.
4) Dodaj sól, pieprz cayenne i wszystko dokładnie zblenduj.

Krem najlepiej smakuje z kleksem śmietany i grzankami.

Chleb, bułki lub bagietki pokrój na grzanki. Pieczywo posmaruj masłem z odrobiną przypraw (czosnek, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie lub po prostu z przyprawą do masła) i chwilę podpiecz w piekarniku.