sobota, 19 kwietnia 2014

Babka z Nutellą i Orzechami



Nie przepadacie za suchymi, nudnymi babkami zbyt obficie oblanymi lukrem? Ja też nie, dlatego właśnie przedstawiam wam zupełnie rewolucyjną, mięciutką i wilgotną babkę czekoladową z Nutellą i orzechami laskowymi, koniecznie wypróbujcie. Przepis odwzorowany z Moich Wypieków.

Składniki:
  • 120g masła
  • 190g cukru
  • 150g nutelli
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki mleka
Polewa czekoladowa:
  • 50g masła + 100g czekolady mlecznej


1) Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj nutellę dalej ucierając.
2) Do masy dodawaj kolejno żółtka i miksuj, następnie porcjami na przemian z łyżką mleka wsypuj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodaj orzechy i wymieszaj.
3) Białka ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj je do masy i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
4) Ciasto przelej do formy dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz w temp. 160 stopni przez pierwsze 20 min, a następnie zwiększ temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30-40 min, aż do suchego patyczka.
5) Ciasto ostudź wyjmij z formy i polej polewą czekoladową (rozpuść w garnku masło, zdejmij je z ognia dodaj w kawałkach tabliczkę czekolady mlecznej i dokładnie wymieszaj, gdy masa zacznie gęstnieć wylej ją równomiernie na babkę).

Staraj się miksować tylko do połączenia składników, to daje gwarancję lekkiego, niezbitego ciasta!





Radosnych Świąt Zmartwychwstania Bożego!
Pozdrawiam, kinaa

piątek, 18 kwietnia 2014

Pasztet Jajeczno-Pieczarkowy


Zapraszam na pasztet jajeczno-pieczarkowy, myślę że idealny na wielkanocny stół. Przepis odwzorowany z Anyżkowa.


Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 100g startego sera żółtego
  • pieprz, sól, koperek

1) Obrane pieczarki zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) i posiekaj drobno cebulę.
2) Na dużym ogniu i łyżce oleju zeszklij (1-2min) cebulę, następnie dodaj pieczarki i nie zmniejszając ognia, smaż je cały czas mieszając, by nie gotowały się we własnym sosie. Smaż pieczarki do czasu, wyparowania sosu (ok 4-5 min), wtedy podsyp je solą i dodaj łyżkę masła, mieszaj półki się nie rozpuści. Gotową cebulę wraz z pieczarkami zdejmij z ognia i ostudź.
3) Jajka podrób na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem, gotowe wyłóż do dużej miski.
4) Do jajek dodaj pieczarki z cebulą, surowe jajka, śmietanę, ser żółty, przyprawy i wszystko delikatnie i dokładnie wymieszaj.
5) Pasztet przełóż do małej formy i piecz w 190 stopniach od 40 min nawet do 1h, aż warstwa wierzchnia się zabrązowi.

Po wyjęciu pasztetu pozostaw go w formie do całkowitego ostygnięcia, z początku będzie dość miękki, możliwa także widoczna odrobina wody na wierzchu.








Pozdrawiam, kinia

niedziela, 13 kwietnia 2014

Domowa Plantacja Truskawek Dzień 3


Cześć, pamiętacie jak w zeszłym roku sadziłam truskawki:  dzień 1   dzień 2  i teraz pora na dzień 3!

Tym razem nic specjalnego, ale jakże ważnego, czyli odchwaszczanie i nawożenie... Kolejny wpis mam nadzieję to już z truskawkami! Pozdrawiam!

Te truskawki były posadzone już z rok temu, dlatego są większe, niż te z góry.




Jeżeli ktoś chce się dowiedzieć co to za nawóz, to piszcie w komentarzach, a wam polecę najlepszy!


                                                VIII 2013                                               IV 2014

 

Pozdrawiam, kinia!

piątek, 11 kwietnia 2014

Owocowy Serek Mascarpone


Coraz cieplej, coraz więcej owoców, więc zapraszam na lekki, szybki i bardzo prosty deser. Idealny, orzeźwiający szczególnie na ciepłe dni. Deser bardzo smaczny, a do tego wspaniale się prezentujący, polecam ! 
 
Składniki:
  • 250g serka mascarpone
  • galaretka (u mnie wiśniowa)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • dowolne owoce
1) Galaretkę wraz z cukrem rozpuść we wrzącej wodzie.
2) Po dokładnym wystudzeniu galaretki, poczekaj na moment kiedy będzie wciąż płynna, ale już lekko zgęstniała (wiem jak to brzmi, ale myślę, że wiecie o co chodzi).
3) Zmiksuj serek z łyżką soku z cytryny, dodaj galaretkę i wszystko dokładnie zmiksuj. Tak gotową masę odstaw do lodówki na ok. godzinę, by dobrze zgęstniała.
4) Pucharki napełnij owocami (kawałki bananów, truskawek, kiwi, brzoskwiń, ananasów, mandarynek, borówek wszystko co chcesz) na nie nałóż parę solidnych łyżek gotowej masy i z wierzchu ozdób jeszcze owocami i gotowe! Pucharki przechowuj w lodówce.

Z przepisu wychodzą ok. 4 pucharki.






sobota, 5 kwietnia 2014

Serniczki


Zapraszam Was na sernik, ale w trochę innej formie, bo tym razem będziemy go jeść z małych kokilek- w ten sposób powstały serniczki z czekoladą i rodzynkami- do wyjadania łyżeczką! Serniczki są lekkie i puszyste. Z przepisu wychodzi ok 8 małych kokilek. Przepis wzorowany na moich wypiekach.

Składniki:
  • 1/2 kg sera do serników
  • 220g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 125g masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (20g)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 małe paczuszki herbatników

1) Masło w temperaturze pokojowej ucieraj mikserem do puszystości, dodaj ser i dalej ucieraj.
2) Dokładnie utrzyj żółtka z cukrami, a następnie dodaj je do masy serowej + kasza manna + budyń i wszystko zmiksuj.
3) W osobnych miskach ubij śmietanę kremówkę i białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj je do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką, wsyp rodzynki (ile chcesz).
4) Kokilki posmaruj masłem, na spód wyłóż herbatniki, wlej masę sernikową, możesz jeszcze dodać kawałki czekolady i gotowe włóż do piekarnika* na 120 min w 170 stopniach.

* Ja te serniczki piekłam w kąpieli wodnej (kokilki umieściłam w głębokiej blaszce, do której nalałam trochę wody), dlatego też potrzebowały tyle czasu, myślę, że takie pieczenie nie jest konieczne, wtedy trzeba odpowiednio samemu kontrolować czas, aż do zarumienienia serniczków.

Uwaga: Wszystkie składniki mieszaj tylko do ich połączenia, gotowe serniczki studź z lekko otwartymi drzwiczkami piekarnika.




Moje serniczki w piekarniku jeszcze wychodziły z kokilek, jednak po studzeniu nieco opadły.
Może kiedyś się nauczę piec idealne serniki, w każdym razie smaku im to absolutnie nie ujęło.




Deser doskonały do dobrej herbaty, wygodnego fotela i wciągającej książki ;)))



Dopiero teraz mi przyszło do głowy... A co jakby takie serniczki podawać na ciepło z gałką lodów czekoladowych na wierzchu- to chyba byłoby już niebo w gębie- mniam, już nie mogę się doczekać kiedy podam je w ten sposób!
Pozdrawiam, kinia