poniedziałek, 30 grudnia 2013

Serowe Świderki z Ziołami


Jeszcze nie wiesz co zrobić na sylwestrową przegryzkę?! Żaden problem!!! Bardzo polecam szybkie, i smaczne Świderki Serowe z Ziołami na słono, podobno gruzińskie. Idealne w sumie do wszystkiego. Nawet bez towarzystwa są przepyszne, bo w każdym kęsie czuć ser i zioła. Jeszcze muszę tylko opracować do nich dip pomidorowy. Ja właśnie z nimi wybieram się na sylwestra :)
 
Około 30 sztuk
Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suchych instant
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki drobno startego sera żółtego
  • zioła: bazylia, pietruszka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany...


1) Mleko podgrzej, dodaj miód i drożdże-wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min
2) Drożdże dodaj do reszty składników (mąka, sól, masło, ser, zioła) i zagnieć na elastyczne ciasto (do momentu, gdy nie będzie kleić się do rąk)
3) Odstaw je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, w tym czasie zagniatając ciasto dwa razy.
4) Ciasto podziel na mniejsze części i wałkuj, wykrawaj prostokąty (dł 10 cm i szer 2 cm).
5) Następnie je zwiń w świderka i posmaruj białkiem, można także delikatnie posypać solą.
6) Gotowe piecz 15 min w 200 stopniach.

* Na zdjęciach ilość ciasta mniejsza o połowę, bo chcąc tylko szybko sprawdzić przepis zmniejszyłam ilość składników o 1/2.







 
 







Świetnego czasu sylwestrowego i dobrego kolejnego roku!
Kinga

sobota, 21 grudnia 2013

Bar Misz Masz



Witajcie,

Oto wpis 6! z projektu: "Obiad za DYCHĘ we Wrocławiu"
Resztę wpisów z tegoż projektu możecie zobaczyć tutaj!

LOKAL: Bar Misz Masz

LOKALIZACJA: Ul. Nożownicza 14/16 (blisko rynku)


WNĘTRZE: Bar nie jest duży, ale miejsce raczej zawsze się znajdzie. Wnętrze tego baru to nic specjalnego, choć na prawdę zadziwiające są przedziwne obrazki na ścianach. A i co ważne- są toalety.

OBSŁUGA: Miłe, szybkie panie.

OFERTA: Generalnie tradycyjna kuchnia polska. Jest parę zestawów (mięso+ziemniaki+surówka),
ale i można skomponować coś swojego, ja np. zamiast ziemniaków biorę frytki. Mięsa duże i pyszne, kotlety schabowe, filety z kurczaka ze szpinakiem, pulpeciki, gulasz i inne. Czasem także bywają gołąbki, pierogi (ale są ostre). Ale najlepsze jest to, że do każdego zestawu dołączają puszkę coca coli lub butelkę wody.
Godziny otwarcia: pon-nd od 08:00 do 21:00

JEDZENIE: Zwykle biorę frytki, surówkę z kiszonej kapusty i kotlet schabowy, albo filet z kurczaka ze szpinakiem (jak niżej), a do tego cola. Jedzenie jest pyszne, surówki, frytki i mięso mniam! Ale najważniejsze jest to że jedzenia jest na prawdę dużo!


CZAS: Zamawiasz, pani nakłada i już możesz jeść.
CENA: Za swój obiad zapłaciłam 10,90 zł

Podsumowując:

Wnętrze: 3/5         (Typowo barowe, takie misz maszowe :))
Obsługa: 5/5          (Panie bardzo ok, miłe i szybkie.)
Oferta: 5/5            (Sporo zestawów do wyboru.)
Smak: 5/5              (Jedzenie bardzo dobre, wręcz domowe.)
Sytość: 5/5             (Dużo wszystkiego, na pewno się najesz.)
Czas: 5/5                (Zostałam szybciutko obsłużona.)
Cena: 5/5               (Za dychę się i najesz i napijesz!)

Razem: 33/35 czyli 9,4/10 punktów KŻ* *Punkty KŻ to po prostu moja własna, autorska skala punktacji

sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne Inspiracje


Witajcie

Już niedługo święta, dlatego zapraszam na kilka inspiracji świątecznych!
Zdjęcia pochodzą z grafiki Google. Może i wy się czymś zainspirujecie.










Dokładne wykonanie tutaj. Zapraszam do przejrzenia, bardzo lubię tę stronę.








Adwentowe Kalendarze to świetna tradycja, u mnie już od dwóch lat praktykowana.







No i najważniejsze- JEDZENIE! Macie już zaplanowane świąteczne menu?!













 

Wszystkiego dobrego,
Kinga

piątek, 13 grudnia 2013

Kruche Rogaliki



Witajcie, bardzo długo szukałam przepisu na pyszne rogaliki kruche, kiedyś już robiłam takie, ale kolejnego dnia robiły się twarde i wypływała z nich marmolada, podczas pieczenia. Ten przepis udało mi się zdobyć od koleżanki, która przywiozła takie pyszności z domu, aż wstyd przyznać, ale zjadłam prawie wszystkie :) Uwielbiam takie rogaliczki, musiałam więc zrobić je w domu, wyszły równie pyszne, więc baaaaardzo polecam !!!

Wychodzi ok 65 małych rogaliczków:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 125 ml śmietany 18%
  • dżem/marmolada


1) Drożdże utrzyj z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłej śmietany i odstaw na chwilkę.
2) Mąkę przesiej, dodaj ziemne masło, posiekaj nożem i wyrób na kruszonkę.
3) Dodaj cukier, żółtka, drożdże i  pozostałą śmietanę.
4) Wszystko wyrób na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypuj je mąką)
5) Weź kawałek ciasta i rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij koło i podziel je na 8 części.
6) Na każdą część nałóż ćwierć łyżeczki dżemu, następnie zawiń w rogalika.
7) Przed pieczeniem posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem.
8) Piecz 15-20 min w temp. 180 stopni do zarumieniania.




Część ciasta rozwałkowuję, nakładam spód od okrągłej blachy i wycinam nożem koło. Następnie jeśli macie taką szpachelkę do nakładania kremu (jak poniżej) to idealnie nadaje się ona do dzielenia ciasta na części, a jeśli nie to zwykłym nożem też da radę :)


Następnie nałóż odrobiną (ćwiartka łyżeczki) dżemu, marmolady lub jabłek jak poniżej.


Od szerokiej części trójkąta zwijaj rogalika ku czubkowi.



Rogaliki układaj na papierze do pieczenia.





Gotowe rogaliki możecie oblać odrobiną lukru (kapka gorącej wody + tyle cukru pudru, aż lukier zrobi się gęsty)







Baaaardzo Polecam,
Kinga