niedziela, 29 września 2013

Pudding Kasza Manna z Malinami


Ten przepis nie czekał u mnie zbyt długo na realizację. Po znalezieniu go, od razu musiałam zakupić, już od dawna mi brakujące salaterki, ale chyba nie ma co się dziwić... :) Przedstawiam wam sielankowe śniadanko, czyli pieczony pudding kasza manna z malinkami. 

Przepis na 3 salaterki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 3 jajka
  • koszyczek malin lub borówek
0) Obsyp delikatnie cukrem malinki.
1) Mleko i wodę zagotuj razem z cukrem.
2) Cały czas mieszając wsypuj powoli kaszę mannę i gotuj, aż do zgęstnienia.
3) Jajka ubij ze szczyptą soli.
4) Dodawaj po trochu wystudzonej kaszy i miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy.
5) Salaterki wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną.
6) Nałóż po dwie łyżki masy, owoce, 2 łyżki masy i znów owoce na sam wierzch.
7) Gotowe włóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 30 min


 





Mnie najbardziej smakuje jeszcze z czekolada na wierzchu :)





To jak, takie śniadanie do łóżka może być?!!!
 




Pozdrawiam, kinia!

sobota, 14 września 2013

Pierogi Ruskie


Dobrego przepisu na pierogi szukałam bardzo długo, cała tajemnica tkwi w cienkim cieście i dobrym przyprawieniu farszu. Ciasto wyszło mi idealne, farsz też całkiem niezły, aczkolwiek nad doprawianiem muszę jeszcze popracować. Zrobić pierogi, to było dla mnie nie lada wyzwanie i nie chodzi tu o ciasto,
a o farsz, a dokładnie o cebulę. Bez uprzedniego przygotowania, wystarczyło że przekroiłam ją na pół, a oczy natychmiast zalały się łzami. Choć w przepisie są dwie cebule zdołałam pokroić tylko jedną i to z okularkami do pływania na oczach. Potem okazało się, że wystarczyło zatkać nos, no cóż spróbuję następnym razem :)

Przepis na 4 porcje (ok 60-70 sztuk)

CIASTO: 
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżki stopionego masła
FARSZ:
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz
  1. Najpierw wyrób gładkie ciasto, nie podsypując go zbyt wiele mąką, gotowe owiń folią i zawiń w ściereczkę, tak pozostaw na 30-50 min.
  2. Teraz czas na farsz: na patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na małym ogniu drobno posiekaną cebulkę. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do niej cebulkę, przyprawy i gotowe. 
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła, nałóż łyżeczkę farszu i zagnieć pieroga.
  4. Gotowe pierożki gotuj na średnim ogniu w osolonej wrzącej już wodzie przez 5 minut, dodatkowo możesz je jeszcze podsmażyć z dwóch stron na masełku z cebulką i gotowe.
PS Farszu nie żałuj, wręcz przeciwnie upychaj go w pierożki :)



Po doprawieniu farszu "na oko" dobrze go wymieszaj, możesz nawet dłońmi,
następnie spróbuj i dopraw jeszcze wg uznania.






Pozdrawiam, kinia

niedziela, 8 września 2013

Strucla z Czarną Porzeczką



Witajcie, dziś przepis na drożdżową struclę z czarną porzeczką. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, ciasto wyglądało dość poważnie i wymagająco, jednak do zrobienia go przyczyniła się duża liczba gości, nie miałam więc wyboru. A, że strucle robiłam pierwszy raz, tym bardziej się jej obawiałam. Jednak, gdy wyjęłam ją już z piekarnika, aż zaniemówiłam, tak pięknie wyrosło! Polecam wypróbować, bo przepis, okazał się wcale nie taki straszny, wręcz przeciwnie skłaniający do długiego leżakowania... :)


  • 350g mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 45g cukru
  • 4g cukru waniliowego
  • 50g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150g dżemu porzeczkowego
     
  1. Suche drożdże wymieszaj z mąką.
  2. Jajka roztrzep z mlekiem i cukrami. Dodaj to do mąki, a do tego masło i sól.
  3. Zagnieć miękkie ciasto, podsypując nie za dużą ilością mąki (ciasto może się trochę kleić)
  4. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok 2h.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i długość dużej keksówki (ok 35cm)
  6.  Na całe ciasto, prócz boków wyłóż płasko dżem.
  7. Zagnij krótsze boki prostokąta, a następnie zroluj ciasto, chwytając za dłuższe boki.
  8. Gotowe włóż do keksówki i pod przykryciem odstaw na ok 20 min.
  9. Przetnij cisto wzdłuż, prawie dotykając nożem spodu i znów pozostaw na 20-30 min. 
  10. Wyrośnięte ciasto powinno ładnie wypełnić blaszkę, posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką (zagnieć 25g masła + 5 łyżek mąki + 2 łyżki cukru + 4g cukru waniliowego)
  11. Ciasto piecz ok 45 min w 180 stopniach.


 Mnie jak widzicie wałek wyszedł troszkę za długi, dlatego taki pozginany,
ale po upieczeniu i tak nic nie będzie widać, więc spokojnie!