piątek, 23 listopada 2012

Mega Karpatka


 Witajcie! Dziś zapraszam na podwójną karpatkę ! Pierwszy raz postanowiłam zrobić karpatkę dwupiętrową i chyba naprawdę wygląda bardzo reprezentacyjnie... Ciasto karpatkowe- tradycyjne, natomiast krem robiony samodzielnie, nie z torebek, ni budyniu- bo taki o wiele lepiej smakuje !!!


Składniki:

CIASTO (3 blaty):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • kostka masła
  • 8 jajek
  • szczypta soli
KREM (porcja na 3 blaty):
  •  1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 - 1 i 1/2 szklanki cukru (1 szklanka- krem w sam raz, nie za słodki, aczkolwiek wiem, że niektórzy lubią trochę słodsze także wtedy 1 i 1/2 i także będzie pyszny)
  • 2 kostki masła
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 żółtka jajka
Przygotowanie:

 Ciasto:
1) Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
2) Do wrzącej wody wsyp mąkę i nie zdejmując z ognia- dokładnie wymieszaj, aż ciasto zrobi się gęste.
3) Ciasto przełóż do miski i cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
4) Gdy ciasto wystygnie podziel je na trzy części i każdą kolejno piecz w 220 st przez 20-25 min.

Krem:
1) Od litra mleka odlej szklankę i rozbełtaj w niej żółtka. Następnie dodaj do dwie mąki i dokładnie wymieszaj, tak by nie pozostały żadne grudki.
2) Resztę mleka zagotuj na wolnym ogniu z cukrem.
3) Do gotującego się mleka dodaj rozczyn z mąki, cały czas mieszając.(konsystencja budyniu)
4) Zaczekaj, aż budyń wystygnie
5) Do miski włóż dwa lekko miękkie masła (mix), następnie dodawaj po 2 łyżki budyniu (mix)

W ten sposób powstanie budynio-krem idealny i przepyszny do karpatki, włóż go na 1h do lodówki, a następnie złóż blaty i krem w jedną całość. Karpatkę włóż do lodówki, przynajmniej na kilka godzin.

Uwaga!!
Jeśli chcesz zrobić klasyczną karpatkę (na dwa blaty) wystarczy, że zmniejszysz miary wszystkich składników o połowę!


Ciasto karpatkowe jest specyficzne, należy rozsmarować na blasze tylko cienką warstwę.



Wierzch ciasta można ozdobić kleksami z rozpuszczonej czekolady.

 PRZEKRÓJ : )




Polecam !!!
Pozdrawiam, Kinga.

środa, 14 listopada 2012

Muffiny z Raffaello


Witajcie!

Rozpoczynam wielką reaktywację! Wiem, że bardzo dawno nie pisałam, na co składało się dużo powodów. Ale teraz kiedy mam nowy aparat i troszkę czasu, będę witać tu częściej : )

Wielki powrót zacznę od muffinek kokosowych z Raffaello. Sama za kokosem specjalnie nie przepadam, ale do upieczenia ich skłoniły mnie urodziny mojej koleżanki, która je uwielbia. Kiedy jedną z nich spróbowałam zadziwiłam się, gdyż posmakowały nawet mnie. Polecam!

Moją inspiracją był: Ilovebake
Muffinów wychodzi: 10 sztuk !

       Składniki:
  • 1 szklanka maki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 krople zapachu migdałowego
  • 2/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1/2 szklanka roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 10 kulek Raffaello

    Polewa:
  • 1 i 1/2 białe czekolady 
  • garść wiórków kokosowych 

1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
2. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki.
3. Dodawaj po trochu mąki do masy maślanej.
4. Gotowe ciasto przełóż do foremek (1 łyżka ciasta- kulka Raffaello- reszta ciasta)
5. Włóż formę do nagrzanego 180 C piekarnika i piecz ok 25 min.
6. Upieczone i ostudzone muffiny zamaczaj w rozpuszczonej- dość gęstej czekoladzie i posyp wiórkami.



Podczas rozpuszczania czekolady nie dodawaj zbyt dużo mleka,
by uzyskać gęstą konsystencję, która po zamoczeniu babeczki jest sztywna i szybko zastyga. 








Polecam !!
Kinga.