sobota, 1 września 2012

Najpyszniejsze Kruche Ciasteczka


Po tak długiej, wakacyjnej przerwie zapraszam na najpyszniejsze Kruche Ciasteczka !


  • 3 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * czekolada

1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wrzuć do dużej miski i wyrób ciasto rękoma.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka.
3. Piecz ok. 15 min w 180 stopniach.
4. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka delikatnie wyłóż i poczekaj co najmniej 20 min, aż wystygnał i stwardnieja.

Ciasteczka najlepiej smakuja z czekolda. Dlatego rozpuść czekoladę w kapieli wodnej i łyżeczką rozprowadź na każdym wystudzonym ciasteczku. Możesz je ozdobić m&m, cukrowymi kulkami, posypka...





 Turkusowa i czerwona polewa, to nic innego jak biała czekolada z odrobiną barwnika spożywczego.
 


****

Ciasteczka świetnie nadają się na prezent, wystarczy znaleźć tylko ładne pudełko i zapakować : )


Pozdrawiam,
kinia!