sobota, 26 maja 2012

Biszkoptowe Babeczki z Czekolada na Kinder Party



Ponieważ dziś prowadze zabawy na Kinder Party u sasiadów,
postanowiłam zrobic cos kolorowego i smacznego dla dzieciaków. 


  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyzki wody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 sniezki + barwniki spozywcze

1. Białka ubij na sztywna piane, nastepnie dalej miksujac dodaj cukier i zółtka.
2. W misce wymieszaj razem maki z proszkiem.
3. Do białek dodawaj make i wode, mieszaj delikatnie łyzka.
4. Dodaj posiekana czekolade i wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Gotowe ciasto nakładaj do pailotkow. 
6. Piecz w 180 stopniach przez 15 min.
7. Na wystudzone babeczki nakładaj bita smietane.




Uwielbiam barwic smietane ; )




Jak na biszkopt przystało jest płaski, takze tym w ogóle nie nalezy sie martwic !



****


Babeczki dodatkowo ozdabiam kulkami cukrowymi i kolorowa posypka.




Babeczki sa idealne dla dzieci, bo ciasto bardzo lekkie i puszyste, a do tego pieknie wygladaja : )


Chcesz jedna ??



Pozdrawiam,
kinia!

sobota, 19 maja 2012

Kruche Babeczki z Owocami


W tak piekna pogode zapraszam na mini piknik z
kruchymi babeczkami z owocami w roli głównej : ) 


  • 25 dag maki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • bita smietana
  • owoce

1. Mąkę i miękkie masło, jajka, cukier i aromat zagnieć na ciasto.
2.Gotowe wstaw na pół godziny do lodówki
3. Nastepnie rozwałkuj je na grubosc ok 0.5 cm
4. Ciasto wycinaj foremkami.
5. Piecz ok. 15 min w 180 stopiach.
6. Wystudzone babeczki napełniaj bita smietana i owocami.

PS Babeczki robi sie bardzo szybko i łatwo, a do tego wychodzi ich ok. 40 !!


 W koncu udało mi sie kupic stolnice, teraz pracuje sie o wiele łatwiej...


Foremki oczywiscie uprzednio posmarowałam masłem. 




****

Czekoladka, owoc, bita smietanka i owoc - mniam !




Babeczki wprost idealnie nadaja sie na mini piknik.


Jest to mój ulubiony przysmak wiosenno-letni, bo ciastko jest delikatne (nie zapycha),
a owoc swiezy plus bita smietana (czyli nie jest suche).



A dla lepszego klimatu, pod wieczór swietnie pasuje swieczka w lampionie. 


Z pianką truskawkową i owocami:



Polecam,
kinia!

piątek, 11 maja 2012

Misie Lubisie


Niedawno znalazłam na allegro formę 6 misiów.
Zafascynowana, oczywiście kupilam i oto wyniki moich dzialan...
Bardzo lubie je robic, bo sa szybkie i smaczne, a zarazem idealne
na drugie sniadanko do szkoly, badz pracy.
A już na pewno wspaniale nadaja sie na kinder party !


  •  3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki
  • pol lyzeczki proszku do pieczenia
  • dzemik 

1. Ubij bialka z odrobina soli.
2. Caly czas ubijajac dodawac zoltka i cukier.
3. Nastepnie delikatnie wymieszac wszystko z maka i proszkiem.
4. Gotowe ciasto przelac do formy, uprzednio nasmarowanej maslem
5. Piec w 180 stopniach przez 20 min.
6. Gotowe wystudzone misie nakuc nozem i delikatnie robic dziure w srodku.
7. W puste miejsce wszczyknij dżemik.
8. Gotowe misie ozdób według upodobania. 




Gotowego misia na kułam nozem i wstrzyknełam dżemik truskawkowy.


Detale przyozdobiłam czekolada.


Misiu swietnie nadaje sie na drugie sniadanko.


Kiedy robiłam druga partie misiów do czesci masy dodałam różowego barwnika spożywczego. 



****





Misie świetnie wygladaja w barwnym przybraniu wstażeczek. 


 Jeżeli chcesz zrobic komus mała niespodzianke...
 



Tym przepisem startuje na durszlaku w akcji "Kinder Party".



Pozdrawiam,
kinia!

piątek, 4 maja 2012

Jabłecznik z kruszonka


W ta piekna majówke zapraszam na najlepszy i najpyszniejszy,
jaki dotad jedliscie jabłeczik z kruszonka.
Bardzo polecam wypróbowac i zaskoczyc gosci prawdziwymi pysznosciami : )


  • 2 szklanki maki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy

0. Przepis na kruszonke znajdziecie tutaj.
1. Stop margarynę i wystudzoną wlej do cukru.
2.Cały czas miksujac dodawaj kolejno jajka i make z proszkiem do pieczenia.
3.
Większość ciasta przelej do tortownicy.
4. Ułuz na nim jabłka pokrojone w ósemki i posyp garścia rodzynek.
5. Na wierzch rozprowadź pozostałą masę ciasta.
6. Piecz ciasto ok 50 min w 180 stopniach C.
* Ciasto najlepiej smakuje z lodami i czekolada


Jabłka pokrój na ósemki, wtedy bedzie je dobrze czuc w ciescie.


                                                    Ułuz kilka warstw jablek.
                             Jesli lubisz, to wspanialym połaczeniem jest takze cynamon.
                             Sproszkowanym, mozesz posypac jabłka, byle nie za duzo.


Na gotowe ciasto obficie zetrzyj kruszonke.




                                                                ****

                        Jabłecznik najlepiej podawac na ciepło z zimnymi lodami i czekolada.


Chwilke przed podaniem wystarczy ukrojony juz kawałek ciasta włożyć na pare sekund do mikrofali.



Wykorzystajcie jak najsmaczniej te ostatnie dni majówki : )

Pozdrawiam,
kinia!