niedziela, 29 kwietnia 2012

Kopiec Kreta



W to niedzielne popoludnie zapraszam na Kopiec Kreta.
Wychodzi naprawde piekny i pyszny, bo nie za slodki, wrecz idealny.
Takze bardzo polecam wyprobowac !!!


       CIASTO:
  • 170 g miękkiego masła 
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g gorzkiego kaka
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki soli
  • 3 jajka
  • 125ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyzeczka ekstraktu z wanilii
  •  2 banany  
  • troszke soku z cytryny
                                                                   
       KREM:

  • 375ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  •  śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20g gorzkiej czekolady


             1. Do miski przesiej make, proszek, sol i kakao i wymieszaj.
             2. Cukier utrzyj z maslem, nastepnie dalej miksujac dodaj jajka.
             3. Wciaz miksujac dodaj polowe mieszanki macznej, a nastepnie smietane i ekstrat.
             4. Wsyp reszte mieszanki i miksuj, az do uzyskania gladkiej masy.
             5. Gotowa mase wlej do tortownicy i wstaw na 180 stopni na ok 40 min.
             6. Po upieczeniu ciasto pozostaw na ok. 30 min w piekarniku.
             7. A nastepnie sciagnij obrecz i pozostaw do calkowitego wystudzenia.
             8. W ciescie wytnij lyzko na 1,5 cm od brzegu srodek i pozostaw go w miseczce.
             9. W wydrazoneym dole uluz polowki bananow,  z dwoch stron skropionych cytryna.
             10. Nastepnie ubij smietane z cukrem oraz fixami.
             11. Do gotowej masy dodaj 10 g startej czekolady i delikatnie wymieszaj lyzka.
             12. Gotowa mase smietankowa przeloz na banany i uksztaltuj gorke.
             13. Wszystko przysyp pokruszona pozostaloscia wydrazonego spodu.
             14. Ciasto przechowuj w lodowce i smacznego :)


Najlepiej przesiewac wszystko razem, wtedy ciasto bedzie puszystsze.


A oto spod mojego kopca :)


Delikatnie drazymy lyzka wglebienie w ciescie. 


Ciasto przekladamy do miseczki i drobno je kruszymy palcami. 


By banany nie zbrazowialy nalezy je polac cytryna.
Aby nie bylo jej nadmiernie czuc w ciescie,
uzylam pedzelka do rownomiernego rozprowadzenia soku.

Dokladnie zapelniam wglebienie polowkami bananow.


Delikatnie obsypuj okruszkami krem, tak by powstal kopiec :)
A na juz gotowy kopiec mozna zetrzec pozostala czekolade.


****

Jeszcze tylko brakuje krecika : D


Kazdy kawalek ciasta przyozdobialam truskawkami. 


PS Przepis zaczerpnełam z: http://domiwkuchni.blox.pl/2012/04/Kopiec-kreta-domowy.html


Pozdrawiam,
kinia !

sobota, 14 kwietnia 2012

Ciasto 3 BIT


Idealne na weekend ciasto na zimo "3 Bit".
Sklada sie z 3 mas krowkowej, waniliowej i smietankowej przekladanymi herbatnikami.


  • 2 paczki (500g) maslanych herbatnikow
  •  1 puszka (400g) masy krowkowej (kajmak)
  •  2 budynie waniliowe
  •  250 g masla
  •  2 torebki bitej smietany w proszku
  •  2 lyzeczki zelatyny
                                                      
1) Dużą prostokątną blachę wyłóż warstwą herbatników.
2) Przełóż masę krówkową do miseczki i włóż na minutę do mikrofali, by nabrała lepszej konsystencji, a następnie rozsmaruj ją na herbatnikach i przykryj kolejną ich warstwą.
3) Zrób dwa budynie wg. opakowania i ostudź je. Następnie zmiksuj lekko miękkie masło i do niego dodawaj po łyżce budyniu (mix).
4) Do masy dodaj rozpuszczoną i nieco już wystudzoną żelatynę w niewielkiej ilości wody i zmiksuj.
5) Zrób masę śmietankową wg. instrukcji, również dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
6) Obie masy chłodź przez 2 godz w lodówce.
7) Następnie wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników. Na to bitą śmietanę.
8) Wierzch posyp startą czekoladą i gotowe włóż do lodówki jeszcze na co najmniej godzinkę.


  Po podgrzaniu masa krowkowa bedzie miala idealna konsystencje do rozsmarowania.


 Trzeba pamietać, by dobrze wystudzić budyń.


****

Czekoladowe wiórki będą rozpływać się w ustach.


A oto przekrój gotowego ciasta ;)




Pozdrawiam,
kinia!

niedziela, 1 kwietnia 2012

Uniwersalne Czekoladowe Muffiny



Zapraszam na przepyszne muffinki czekoladowe, uniwersalne, bo pasują do nich owoce, bakalie różne kremy. Nawet same są pyszne, nie za suche, idealne, a do tego wychodzi ich bardzo dużo.

Ich historia siega jednego z odcinkow Ewa gotuje, tylko, ze wtedy
bylo to ciasto. A ja postanowilam przeksztalcic je na babeczki...

  • 250 g masla
  • 2 szklanki cukru
  • 5 lyzek kakao 
  • 1 szklanka mleka
  •  2 szklanki maki
  •  2 lyzeczki proszku do pieczenia
  •  5 jajek

             1. W garnku rozpuść masło, cukier, kakao i mleko, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgestnienia.
             2. Wystudzoną masę kakaową przelej do miski.
             3. Dodaj make wraz z proszkiem do pieczenia i zołtka- wszystko dokładnie zmiksuj.
             4. Następnie w drugim naczyniu ubij bialka z sola.
             5. Mase czekoladowa dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
             6. Do gotowej masy dodaj bakalie, owoce, posiekaną czekoladę, co chcesz...
             7. Gotowe ciasto przelewaj do foremek i piecz ok 25 min w 180 stopniach.
             8. Ozdób jak uważasz, rozpuszczoną czekoladą, kremem, jak uważasz...
         

Trzeba pamietac, by dobrze ubic bialka, a nastepnie do nich dodac czekoladowa mase
i wszystko wymieszac razem z posiekanymi orzechami laskowymi !


Wisnie wrzucamy dopiero po nalozeniu ciast do form. 


***





Smacznego,
kinia !